Obrovský únik dát v ČR: Zamestnanec T-Mobilu ukradol a predal osobné údaje 1,5 milióna zákazníkov

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 12:34 • 2 min
Obrovský únik dát v ČR: Zamestnanec T-Mobilu ukradol a predal osobné údaje 1,5 milióna zákazníkov

PRAHA - Jeden zo zamestnancov mobilného operátora T-Mobile v Česku ukradol starostlivo strážené osobné údaje približne 1,5 milióna klientov tejto spoločnosti a predával ich ďalej. Zistil to denník Mladá fronta DNES. Inkriminovaného zamestnanca chytili, únik zákazníckych dát už vyšetruje polícia.

slovakia

left justify in out

Inkriminovaného zamestnanca chytili, únik zákazníckych dát už vyšetruje polícia.

 

Spoločnosť T-Mobile nevie, koľkých klientov sa krádež týka, uviedla dnes hovorkyňa tohto operátora Martina Kemrová. Podľa spravodajského portálu uvedeného denníka iDNES.cz však ide o najväčší únik dát svojho druhu v histórii Česka.

 

Pred siedmimi rokmi vyniesol zamestnanec britskej pobočky T-Mobilu údaje niekoľkých tisícok zákazníkov a poskytol ich konkurencii; stanica BBC vtedy informovala o najväčšom úniku dát v dejinách krajiny.

 

Operátor nechce prezradiť, či český zamestnanec predával iba mená, telefónne čísla, e-mailové adresy alebo ešte citlivejšie údaje, napríklad čísla bankových účtov klientov.

 

"Hneď ako sme vďaka dôkladným bezpečnostným mechanizmom zistili, že došlo k stiahnutiu zákazníckych dát, zasiahli naši bezpečnostní experti. Prípad sme odovzdali polícii, zamestnanec bol okamžite prepustený, dáta sú späť v majetku našej spoločnosti," uviedla Kemrová s tým, že prípad sa vyšetruje, preto firma nemôže poskytnúť podrobnejšie informácie.

 

Prípad vyšetruje Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu, čo znamená, že je vážny, tvrdí Mladá fronta DNES.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies