Obrovský šok: Zomrel spevák Prince (†57), jeho nevládne telo našli ležať v dome

NETKY.SK • 22 Apríl 2016, 08:00 • 2 min
Obrovský šok: Zomrel spevák Prince (†57), jeho nevládne telo našli ležať v dome

MINNEAPOLIS - Americký popový spevák Prince zomrel včera vo svojom dome na predmestí Minneapolisu vo veku 57 rokov. Príčina jeho smrti sa stále vyšetruje, informovala agentúra AP s odvolaním sa na jeho hovorkyňu.

slovakia

left justify in out

Podľa Yvette Noelovej-Schurerovej našli umelca mŕtveho v jeho dome v meste Chanhassen, juhozápadne od Minneapolisu. Sídlo zahŕňa aj rozsiahle nahrávacie štúdio Paisley Park, kde sú vystavené jeho mnohé ocenenia.

 

Podľa webového portálu TMZ.com boli príčinou umelcovho úmrtia niekoľko týždňov trvajúce "príznaky podobné chrípke".

 

Pred Paisley Parkom sa bezprostredne po prvých správach o spevákovom úmrtí zhromaždila menšia skupina fanúšikov.

 

Prince, vlastným menom Prince Rogers Nelson, bol spevákom, skladateľom, multiinštrumentalistom a hudobným producentom. Uznanie si získal ako jeden z najinovatívnejších hudobníkov svojej generácie. Vo svojej tvorbe sa inšpiroval rozličnými vplyvmi - od Jamesa Browna cez The Beatles až po Jimiho Hendrixa.

 

Medzi jeho najväčšie hity patria Purple Rain, Little Red Corvette, When Doves Cry, Diamonds and Pearls, 1999, Kiss, Raspberry Beret, I Wanna Be Your Lover, Cream, Black Sweat, The Most Beautiful Girl in the World či Musicology. V jeho piesňach sa snúbia prvky funku, R&B, rocku, popu a new wave.

 

Účinkoval aj v niekoľkých filmoch, napríklad Purple Rain (1984), Under the Cherry Moon (1986) či Graffiti Bridge (1990).

 

Rodák z Minneapolisu prerazil koncom 70. rokov a svoju popularitu sa mu podarilo zachovať aj v nasledujúcich desaťročiach. Na konte má takmer 40 štúdiových albumov, mnohé skladby skomponoval aj pre iných interpretov - známy je napríklad hit Manic Monday v podaní skupiny The Bangles, pieseň When You Were Mine, ktorú spieva Cyndi Lauperová, či skladba Nothing Compares 2 U, ktorú prevzala do svojho repertoáru Sinead O'Connorová.

 

Princea v roku 2004 uviedli do Rockandrollovej siene slávy ako hudobného a spoločenského priekopníka. "Prepísal pravidlá; vytvoril syntézu čierneho funku a bieleho rocku, ktorá slúžila ako šablóna pre hudbu 80. rokov. Napísal tanečnú hudbu, ktorá rockuje, a rockovú hudbu s energickým funkovým základom. Od samého začiatku bol Prince so svojou hudbou androgýnny, vynaliezavý, provokatívny a príťažlivý," odznelo pri jeho uvádzaní do siene.

 

Prince úzkostlivo bránil svoju umeleckú nezávislosť a často sa sporil s hudobnými vydavateľstvami o kontrolu nad svojou tvorbou a dokonca nad svojím menom. V 90. rokoch vystupoval aj pod pseudonymom Symbol či TAFKAP (The Artist Formerly Known as Prince; Umelec predtým známy ako Prince).

 

Prince koncertoval a nahrával až takmer do svojej smrti, pričom za uplynulých 18 mesiacov vydal štyri albumy. V marci počas vystúpenia v New Yorku oznámil publiku, že pripravuje svoje pamäte. Kniha má mať názov The Beautiful Ones a očakáva sa, že bude vydaná na jeseň budúceho roka.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies