Obrovský požiar komunálneho odpadu v Dubnici: Ľudia nesmú otvárať okná!

NETKY.SK • 20 August 2014, 17:27 • 2 min
Obrovský požiar komunálneho odpadu v Dubnici: Ľudia nesmú otvárať okná!

DUBNICA NAD VÁHOM - S rozsiahlym požiarom tuhého alternatívneho paliva z komunálneho odpadu bojujú od rána hasiči v Dubnici nad Váhom.

slovakia

left justify in out

Obyvateľov mesta a okolitých obcí upozornili, aby neotvárali okná. Z haly bývalých Závodov ťažkého strojárstva sa valí hustý čierny dym, merania zatiaľ nepreukázali jeho toxicitu. Riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Igor Šenitko pre agentúru SITA potvrdil, že monitorovanie ovzdušia bude pokračovať až do zlikvidovania požiaru. Súčasne s hasením cez svetlíky sa hasiči snažia aj o vyvážanie materiálu z haly.

 

Na mieste je 24 profesionálnych hasičov z celého Trenčianskeho kraja, ďalej príslušníci Záchrannej brigády HaZZ zo Žiliny a Kontrolné chemické laboratórium z Nitry. Hasiči sa o požiari dozvedeli o 6:00, zasahujú v dýchacích prístrojoch. Podľa Šenitka musia postupovať mimoriadne opatrne, pretože konštrukcia haly je vzhľadom na jej vek dosť labilná. V hale má byť podľa predbežných informácií až tisíc ton alternatívneho paliva, ktoré sa skladá z vyseparovaných zložiek komunálneho odpadu.

 

Do horiaceho skladu s odpadom sa hasiči stále nedostali

 

Ani po siedmich hodinách od vypuknutia požiaru odpadu v bývalej výrobnej hale v Dubnici nad Váhom sa hasičom nepodarilo dostať do priestorov haly. Podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Igora Šenitka je v hale teplota okolo 200 stupňov Celzia. 

 

Hasiace práce podľa neho pokračujú z vchodu do výrobnej haly a pomocou vysokozdvižnej plošiny zo strechy objektu. Kvalitu ovzdušia priebežne monitoruje pojazdné chemické laboratórium zo Záchrannej brigády zo Žiliny, nebezpečné splodiny zatiaľ v ovzduší neodhalili. Teplota v objekte ale podľa neho klesá, účinky hasenia vodou sa začínajú prejavovať. Predpokladaný čas uhasenia požiaru nevedel krajský riaditeľ špecifikovať. 

 

Hasiči s požiarom odpadu zápasia už desať hodín

 

Ani po desiatich hodinách sa hasičom nepodarilo zlikvidovať požiar tuhého alternatívneho paliva z komunálneho odpadu v Dubnici nad Váhom. Jeho intenzitu sa im však podarilo stlmiť. Kontrola ovzdušia v okolí podľa trenčianskeho krajského riaditeľa hasičov Igora Šenitka nepreukázala prítomnosť životu nebezpečných látok.

 

,,Snažíme sa dostať čo najbližšie k požiaru, aby sme mohli použiť na hasenie penidlo a tým zamedziť prístupu kyslíka. Doteraz sme hasili vodou cez otvory v stene vysekané vo výške asi desať metrov,“ povedal Šenitko. Zasahujúci hasiči sa doteraz k ohnisku požiaru v hale nemohli dostať pre vysoké sálavé teplo.

 

Z haly bývalých Závodov ťažkého strojárstva sa od rána valí hustý čierny dym. Obyvatelia mesta a okolitých obcí boli upozornení, aby neotvárali okná. Ovzdušie nepretržite monitorujú hasiči zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a pracovníci Kontrolného chemického laboratória z Nitry. Hasiči sa o požiari dozvedeli o 6:00, zasahujú v autonómnych dýchacích prístrojoch. V hale má byť podľa predbežných informácií až tisíc ton alternatívneho paliva, ktoré sa skladá z vyseparovaných zložiek komunálneho odpadu. Alternatívne palivo sa používa na spaľovanie obvykle v cementárňach. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies