Obrovský nález v Poľsku: Muži tvrdia, že našli nacistický vlak plný zlata

NETKY.SK • 20 August 2015, 09:26 • 2 min
Obrovský nález v Poľsku: Muži tvrdia, že našli nacistický vlak plný zlata

VARŠAVA - Stratený nemecký obrnený vlak s predpokladaným zlatým nákladom nacistov údajne objavili dvaja obyvatelia poľského mesta Walbrzych v Dolnosliezskom vojvodstve.

slovakia

left justify in out

Muži, z ktorých jeden je údajne nemeckej národnosti, však vyhlásili, že miesto nálezu zverejnia iba v prípade, že im bude garantované nálezné vo výške desiatich percent hodnoty objaveného.

 

Informoval o tom spravodajský server Daminfo.pl, ktorý zverejnil aj kópie listov údajných nálezcov na miestne úrady.

Oficiálne zdroje správy o náleze nechceli ani potvrdiť, ani dementovať.

 

Ako pre spravodajskú televíziu TVN24 vyhlásila historička Joanna Lamparská, v Poľsku ide o tzv. trvalku, teda neustále aktuálnu tému. Po legendárnom vlaku, ktorý by sa mal vraj ukrývať v podzemných chodbách, sa v regióne pátra už celé roky. Ak by sa tvrdenie dvojice potvrdilo, bol by to neuveriteľný objav, avšak, ako varovala historička, "samotnú existenciu tejto vlakovej súpravy doteraz nikto nepreukázal".

 

V okolí Walbrzychu sa však správa o údajnom objave postarala o poriadny rozruch. Vo vlakovej súprave by sa totiž podľa internetového serveru wiadomosciwalbrzyskie.pl mohlo nachádzať až do 300 kg zlata.

 

Právny zástupca nálezcov Jaroslaw Chmielewski ešte posilnil špekulácie, keď v rozhovore pre vroclavský rozhlas označil celú záležitosť za "nález celosvetového významu porovnateľný s Titanicom".

 

V okolí mesta Walbrzych sa počas druhej svetovej vojny nachádzal podzemný komplex Riese s rozsiahlou sústavou tunelov. Vo finálnej fáze svetového konfliktu tam mali do podzemia premiestniť priemyselnú výrobu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies