Obrovské uznanie: Emíliu Vášáryovú prirovnali k Meryl Streep

NETKY.SK • 23 November 2016, 11:32 • 2 min
Obrovské uznanie: Emíliu Vášáryovú prirovnali k Meryl Streep

LOS ANGELES – Film Eva Nová sa uchádza o nomináciu na Oscara za najlepší cudzojazyčný film. Na paškál si ho zobrali kritici z portálu HollywoodReporter.

slovakia

left justify in out

Tých tento slovenský film, v ktorom si hlavnú úlohu zahrala Emília Vášaryová, kritikov z Hollywoodu zaujal. Menovite výkon Emílie Vášaryovej. „Film je takmer výhradne postavený na bravúrnom výkone Emilie Vášaryovej, Meryl Streep slovenskej kinematografie a divadla. Ide o malý, ale za to pôsobivý celovečerný hraný debut dokumentaristu Marka Škopa,“ vzdal hold našej herečke renomovaný portál.

 

 

"Ten príbeh je napísaný veľmi pravdivo, a to ma oslovilo. Kamera bola nemilosrdná mnohokrát, bez akéhokoľvek svetla, tam potom už naozaj ostáva človek ako nahý a sám. Spočiatku to bolo ťažké celkom sa ponoriť do tohto ťažkého osudu, ale prijala som to práve preto, že je to pre mňa veľká výzva skúsiť aj takýto osud," povedala v rozhovore pre TASR Emília Vášáryová k prvému hranému filmu známeho dokumentaristu.

 

Vo veľmi pôsobivej snímke Marka Škopa stvárňuje umelkyňu, ktorá v časoch socialistickej kinematografie patrila medzi hereckú elitu. Teraz vychádza z protialkoholického liečenia a chce si urobiť poriadok v živote. Ide navštíviť svojho syna, ktorý žije v malom meste, kam ho ešte ako dieťa odložila na výchovu k rodičom. Každý si vraj zaslúži druhú šancu. Otázka je, či niekedy už naozaj nie je neskoro. "Je to starnúca žena, jej profesia je herečka. Iste to povolanie tam hrá tiež veľkú rolu, ale v prvom rade je to žena, ktorá je sama, snaží sa vstať z dna už niekoľkokrát v živote. Je to obyčajný človek, ktorý má veľký problém," charakterizovala Vášáryová postavu Evy Novej, v ktorej predvádza doslova herecký koncert. Ten však nie je založený na náročnom texte, ale predovšetkým na výraze a silných emóciách. Obsadenie ďalej veľmi presvedčivo dopĺňajú Milan Ondrík, Anikó Vargová či Žofia Martišová.

 

"Takýto osud možno niekomu nebude celkom po vôli v tom zmysle, že povie - ale takýto život asi nie je. Ale je taký život, ja už to z mojej skúsenosti môžem povedať," dodala s úsmevom Emília Vášáryová, prvá dáma slovenskej filmovej a divadelnej scény, ktorá si na MFF Bratislava prevzala ocenenie za mimoriadny prínos slovenskej kinematografii za rok 2015.

 

Film mal premiéru na MFF Toronto, kde získal Cenu filmovej kritiky FIPRESCI, odvtedy bol uvedený na mnohých medzinárodných festivaloch a získal niekoľko cien. Zároveň bol tohto roku ocenený piatimi národnými filmovými cenami Slnko v sieti v kategóriách najlepší hraný film za roky 2014 - 2015, najlepšia réžia, scenár, bodoval aj v obidvoch hereckých kategóriách, kde cenu za najlepší ženský herecký výkon získala Emília Vášáryová a Milan Ondrík za najlepší mužský herecký výkon.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona