Obrovská tragédia v Španielsku: Vykoľajil sa vlak, hlásia 78 obetí!

NETKY.SK • 25 Júl 2013, 12:00 • 2 min
Obrovská tragédia v Španielsku: Vykoľajil sa vlak, hlásia 78 obetí!

MADRID - Počet obetí vážnej vlakovej nehody na severozápade Španielska naďalej rastie. Španielska televízia dnes ráno informovala, že o život prišlo najmenej 78 ľudí a nie je vylúčené, že na mieste tragédie pri meste Santiago de Compostela nájdu ešte ďalšie obete, uviedla agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

O rovnakom počte obetí nehody zo stredajšieho večera informovala aj hovorkyňa galícijského najvyššieho súdu, podľa ktorej 73 ľudí zahynulo na mieste nehody a ďalší štyria v nemocnici. Zároveň dodala, že ide o predbežné údaje, informovala tlačová agentúra Reuters. V Španielsku majú súdy na starosti evidenciu úmrtí.

Regionálne noviny La Voz de Galicia uvádzali dokonca najmenej 79 mŕtvych. Zranenia utrpelo približne 140 osôb.

Vykoľajený rýchlovlak podľa prvých informácií zrejme vošiel príliš vysokou rýchlosťou do zákruty niekoľko kilometrov pred stanicou v Santiagu. Železničná spoločnosť Renfe však varovala pred predčasnými závermi a prisľúbila dôkladné vyšetrovanie príčiny nešťastia.

 

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ nemá informácie, či sa na miestne tragédie nachádzali aj občania SR.

"Ešte stále sa identifikujú obete a tiež ranení, stále sa vyprosťujú telá z vagónov, 78 mŕtvych a vyše 140 ranených, obete by už nemali pribúdať, zatiaľ nie sú informácie o obetiach spomedzi cudzincov," uviedol pre TASR Peter Susko z tlačového odboru slovenského rezortu diplomacie.

Rýchlovlak Alvia s vyše 200 cestujúcicmi sa vykoľajil v stredu večer niekoľko kilometrov pred stanicou v Santiagu de Compostela na zákrute na úseku železničnej trate, ktorý sprevádzkovali pred dvoma rokmi. Vlak smeroval z Madridu do mesta Ferrol na severozápadnom pobreží krajiny. Mimo koľajníc skončilo všetkých 13 vozňov.

Po jednom z najhorších vlakových nešťastí v Európe za posledné štvrťstoročie ležali pri koľajniciach desiatky zakrytých tiel. Z trosiek stúpal dym a záchranári sa z nich snažili dostať ľudí, ktorí prežili. Jedna zo svedkýň pre miestne rádio povedala, že počula hlasnú explóziu pred tým, ako uvidela vykoľajený vlak. Jeden z vozňov skončil na neďalekej ceste.

Ide o prvú nehodu, ktorá postihla španielsku sieť rýchlovlakov AVE. Zdroje z prostredia vyšetrovateľov uviedli, že vlak možno vošiel do zatáčky príliš veľkou rýchlosťou, informovala agentúra DPA. Tragédia však v krajine zrejme vyvolá spomienky na bombové útoky vo vlakoch v Madride z roku 2004, pri ktorých zahynulo 191 ľudí, konštatoval Reuters.

Španielsky premiér Mariano Rajoy, ktorý pochádza zo Santiaga de Compostela, zvolal naliehavé stretnutie ministrov. Miesto nešťastia navštívi vo štvrtok ráno. K vykoľajeniu vlaku došlo v predvečer hlavných slávností v Santiagu de Compostela pri príležitosti dnešného sviatku sv. Jakuba, apoštola, ktorého pozostatky údajne pochovali v tomto meste - jednom z najvýznamnejších katolíckych pútnických miest na svete.

Hovorkyňa miestnej radnice pre štátnu televíziu povedala, že plánované slávnostné podujatia v meste zrušili, informovala agentúra AP.

Najväčšie vlakové nešťastia v Európe za uplynulých 25 rokov 

Najmenej 77 mŕtvych a viac než 131 zranených si vyžiadalo stredajšie vykoľajenie vlaku na severozápade Španielska.

TASR v tejto súvislosti prináša chronológiu najhorších vlakových nešťastí v Európe za uplynulých 25 rokov:

BRITÁNIA, december 1998 - Tridsaťštyri ľudí prišlo o život pri havárii troch vlakov na londýnskej železničnej stanici Clapham Junction. Nehodu pripísali nepostačujúcim bezpečnostným opatreniam.

BRITÁNIA, október 1999 - Dva vlaky sa zrazili blízko londýnskej stanice Paddington. Havária si vyžiadala 31 mŕtvych. Jeden z vlakov prešiel na červenú.

RAKÚSKO, november 2000 - Pri požiari pozemnej lanovej dráhy v tuneli zahynulo 155 ľudí.

MAĎARSKO, máj 2003 - Tridsaťštyri ľudí zomrelo po tom, čo sa vlak smerujúci z Budapešti do mesta Nagykanizsa zrazil s autobusom plným nemeckých turistov na železničnom priechode blízko Siófoku.     

ŠPANIELSKO, jún 2003 - Osobný vlak smerujúci z Madridu do mesta Cartegna sa zrazil s protiidúcim nákladným vlakom pri Chinchille. Zahynulo 19 ľudí. 

TALIANSKO, január 2005 - Sedemnásť obetí si vyžiadala zrážka osobného a nákladného vlaku severne od mesta Bologna.

ČIERNA HORA, január 2006 - Štyridsaťšesť ľudí zahynulo a 198 ďalších utrpelo zranenia po tom, čo sa preplnený vlak vykoľajil a zrútil sa do rokliny pri hlavnom meste Podgorica.

ŠPANIELSKO, júl 2006 - Štyridsaťjeden obetí si vyžiadalo vykoľajenie metra v tuneli pred príchodom na stanicu Jesús vo Valencii. 

NEMECKO, september 2006 - Vysokorýchlostný vlak narazil do služobného vozňa v okolí Emslandu. Zahynulo 23 ľudí.

TALIANSKO, jún 2009 - Explózia na prechádzajúcom nákladnom vlaku spôsobila požiar na neďalekých domoch v prímorskom meste Viareggio. Niekoľko rodín zhorelo v spánku. Zahynulo 22 ľudí.

BELGICKO, február 2010 - Čelná zrážka dvoch vlakov pri dedine Buizingen v blízkosti Halle juhozápadne od Bruselu si vyžiadala 18 obetí.
             
POĽSKO, marec 2012 - Dva osobné vlaky sa vykoľajili a čelne zrazili blízko miesta Szczekociny. Zahynulo 16 a zranenia utrpelo 58 ľudí.
      
ŠPANIELSKO, 24. júla 2013 - Najmenej 78 obetí a viac než 140 zranených si vyžiadalo vykoľajenie vysokorýchlostného vlaku na severozápade Španielska, blízko známeho pútnického miesta Santiago de Compostela. K nehode došlo v predvečer slávnostného podujatia pri príležitosti sviatku sv. Jakuba.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona