Obrovská guľa zničená pri páde WTC sa vracia do jeho priestorov

NETKY.SK • 22 Júl 2016, 10:26 • 2 min
Obrovská guľa zničená pri páde WTC sa vracia do jeho priestorov

NEW YORK - Obrovská 25-tonová skulptúra bronzovej gule, ktorá stávala v New Yorku na námestí medzi dvoma budovami Svetového obchodného centra (WTC) a pri teroristickom útoku z 11. septembra 2001 ju poškodil pád dvojičiek WTC, sa vracia na zrekonštruované miesto, informovala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Mestská správa New Yorku a New Jersey vo štvrtok schválila premiestnenie sochárskeho diela nemeckého umelca Fritza Koeniga s názvom Guľa z jeho dočasného miesta v Battery Parku na južnom konci ostrova Manhattan, oproti newyorskému prístavu.

 

Guľa skrášli nový Liberty Park (Park slobody), nachádzajúci sa na vyvýšenom mieste nad pamätníkom obetiam útoku z 11. septembra.

Presný dátum presunu tohto umeleckého diela, ktoré bolo zámerne ponechané poškodené, zatiaľ nestanovili.

 

Autor vytvoril Guľu na objednávku mestskej správy New Yorku a New Jersey, ktorá pri útoku na WTC stratila 84 zamestnancov. V roku 2002 bolo dielo umiestnené v Battery Parku, kde horí večný oheň na pamiatku vyše 2700 obetí útoku na WTC z roku 2001.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona