Obrnený vlak Štefánik je späť na Slovensku, mieri do Múzea dopravy v Bratislave

NETKY.SK • 6 September 2013, 13:36 • 2 min
Obrnený vlak Štefánik je späť na Slovensku, mieri do Múzea dopravy v Bratislave

BRATISLAVA – Pancierový vlak Štefánik je už späť na Slovensku. Za necelé tri dni prešiel približne 2000 kilometrov z holandského Utrechtu, kde bol súčasťou výstavy vojnových vlakov a dnes predpoludním ho v bratislavskom nákladnom prístave preložili z plošinových kamiónov na koľajnice. V bratislavskom Múzeu dopravy si veterána z druhej svetovej vojny od októbra budú môcť pozrieť aj Bratislavčania.

slovakia

left justify in out

Štefánik bol počas Slovenského národného povstania v roku 1944 nasadený ako bojové vozidlo a dokázal ísť rýchlosťou asi 50 km/h. "Je to zbraň podobná tanku, vyráža do útoku, alebo kryje ústup," vysvetlil jeho funkciu počas povstania historik z banskobystrického Múzea SNP Marián Uhrín. V priebehu septembra a októbra roku 1944 však vznikol okrem Štefánika aj pancierový vlak Hurban a Masaryk. Až do konca povstania vlaky bojovali takmer na všetkých úsekoch frontu, pri Žiari nad Hronom, na Horehroní či pri Dobrej Nive. "Nasadenia boli veľmi úspešné, aj keď v niektorých prípadoch sa podarilo nemeckým jednotkám vlaky poškodiť. Znova ich opraviť však bolo možné vždy," podotkol Uhrín. 

Neskôr vlaky ukoristili Nemci a po vojne sa z množstva vagónov troch súprav nakoniec zachovali len dva originálne vozne - tankový a guľometný. "Prvý je zo Štefánika, guľometný však zrejme z vlaku Hurban. To sa však nedá dokázať, dokumenty sa totiž nezachovali," vysvetlil historik. Nie všetky vagóny súpravy Štefánik sú však vojnovými veteránmi. Zvyšné dva, ktoré ju dopĺňali aj na výstave v Holandsku, sú repliky. Každá z nich váži od 10 do 22 ton. 

Zrekonštruovaný obrnený vlak reprezentoval Slovensko v Holandskom kráľovstve od 30. marca do 1. septembra. Výstavu Vlaky vo vojne v krajine zorganizovali pri príležitosti 300. výročia podpísania Utrechtskej mierovej zmluvy. "Slovenská republika mohla návštevníkom Holandska prezentovať niekdajšiu zbraň nasadenú v bojoch ako jedna z ôsmich krajín," povedal Dalibor Lesník z Múzea SNP v Banskej Bystrici. 

Okrem ozbrojeného Štefánika sa v Utrechte podľa jeho slov objavili aj iné vlaky, vojnové nemocničné či potravinové. Ten slovenský bol však podľa neho výnimočný. "Všetky ostatné vlakové súpravy, ktoré tam boli privezené zo Srbska, Nemecka, Veľkej Británie či Holandska, mali jednotvárnejší vizuál. Boli tmavosivé, zelené alebo čierne. Štefánik natretý trojfarebnou kamuflážou tak hneď od začiatku zožal úspech," podotkol Lesník s tým, že za približne pol roka v krajine videlo Štefánika viac ako 140.000 ľudí.

Pancierový vlak Štefánik teraz smeruje do Slovenského technického múzea - Múzea dopravy v Bratislave, kde začiatkom októbra spustia jeho prezentáciu spolu s ďalšími tromi expozičnými vozňami. Výstava potrvá do júna 2014. Potom sa vráti do Banskej Bystrice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies