Obraz od realistu Edwarda Hoppera predali za 40,5 milióna

NETKY.SK • 6 December 2013, 08:55 • 2 min
Obraz od realistu Edwarda Hoppera predali za 40,5 milióna

NEW YORK - Za 40,5 milióna dolárov (30 miliónov eur) vydražili dnes v New Yorku obraz od amerického maliara Edwarda Hoppera, čo je zároveň aukčný rekord za dielo tohto predstaviteľa realizmu prvej polovice 20. storočia.

slovakia

left justify in out

Ako oznámila agentúra AP, dielo z roku 1934, ktoré autor považoval za jedno zo svojich najlepších, bolo doteraz v zbierkach Pennsylvánskej akadémie výtvarného umenia. Zobrazuje pohľad z New Yorku na ulice mesta New Jersey ponad rieku Hudson a zachytáva melancholickú náladu života v USA po veľkej hospodárskej kríze. Obraz kúpil neznámy dražiteľ cez telefón.

Aukčná spoločnosť Christie's, ktorý predaj sprostredkovala, stanovila predaukčnú odhadovanú cenu v rozmedzí 22-28 miliónov dolárov. Výťažok z predaja chce vzdelávacia inštitúcia použiť na vytvorenie akvizičného fondu na nákup nových umeleckých diel.

Predošlý rekord za dielo Edwarda Hoppera bol 29,6 milióna dolárov za obraz Hotel Widow z roku 1956.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies