Obraz od Pabla Picassa vydražili za 67,5 milióna dolárov

NETKY.SK • 6 November 2015, 15:46 • 2 min
Obraz od Pabla Picassa vydražili za 67,5 milióna dolárov

NEW YORK - Obraz La Gommeuse od španielskeho maliara a sochára Pabla Picassa vydražili v New Yorku za 67,5 milióna amerických dolárov (v prepočte približne 62 miliónov eur).

slovakia

left justify in out

Dielo z roku 1901 patriace do takzvaného modrého obdobia tohto významného umelca zobrazuje nemenovanú ženu. Názov práce je slangovým označením pre kaviarenské speváčky a ich piesne. Na rube obrazu sa nachádza ďalšia maľba, ktorú objavili počas reštaurovania v roku 2000. Ide o karikatúru Picassovho priateľa Pera Maňacha, ktorý mu pomáhal s predajom diel. Sumu, ktorú nový majiteľ za dvojobraz zaplatil, bola na dražbe aukčného dobu Sotheby's najvyššia zo všetkých ponúkaných diel.

 

"Picasso dokáže každú sezónu prekvapiť. Dnes večer nebol výnimkou," povedal Simon Shaw zo Sotheby's. Počas večera dražili 47 prác, pričom nových majiteľov si našli viac ako tri štvrtiny. Aukcia celkovo vyniesla 306,7 milióna dolárov (približne 285,7 milióna eur). V dražbe bol napríklad aj obraz Vincenta Van Gogha s názvom Paysage sous un ciel mouvemente, ktorý vyniesol 54 miliónov dolárov (približne 50,3 miliónov eur).




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies