Obrat v kauze parkovania v Petržalke vyvolal pozitívne reakcie

NETKY.SK • 27 Október 2015, 16:19 • 2 min
Obrat v kauze parkovania v Petržalke vyvolal pozitívne reakcie

BRATISLAVA - Ohlásenie spoločnosti EEI o odstúpení od zmluvy, na základe ktorej mala v bratislavskej Petržalke prevádzkovať nový parkovací systém, prijali strany SaS a SNS s uspokojením. Tento krok hodnotia ako víťazstvo Petržalčanov i zdravého rozumu.

slovakia

left justify in out

"Rozhodnutie spoločnosti EEI znamená šancu pre vytvorenie spravodlivej parkovacej politiky, ktorá bude odrážať aj názor a podnety obyvateľov mestskej časti," uviedol dnes poslanec petržalského zastupiteľstva za SaS Peter Cmorej. Poukázal na to, že pravidlá by mali zvážiť niekoľko dôležitých faktov. "Napríklad cenovú diferenciáciu, ktorá by sa mala odvíjať od veku alebo hodnoty vozidla, možnosť prepojenia parkovacej karty s celoročným lístkom na MHD či zavedenie prenosnej parkovacej karty, ktorú by mohli využiť napríklad najbližší príbuzní," uviedol poslanec. Cmorej pripomenul aj to, že s poslaneckým kolegom Vladimírom Dolinayom (NOVA) sa v súvislosti s nastavenými podmienkami v súťaži na prevádzkovateľa parkovacieho systému v Petržalke obrátili na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) i na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR.

 

Slovenská národná strana (SNS) hodnotí rozhodnutie spoločnosti EEI ako dôsledok verejného tlaku na transparentné riešenie parkovania v Petržalke. Národniari kritizovali priebeh súťaže na prevádzkovateľa parkovania, výšku navrhovaných poplatkov i to, že nový systém neriešil potrebný počet parkovacích miest. "Pokiaľ by malo parkovacích miest v Petržalke pribudnúť a občania by mali istotu, že za poplatok v rozumnej výške budú mať kde večer zaparkovať, nebudú proti spoplatneniu. Ak však nový systém zavádza iba poplatky, ide o absurditu,“ uviedol predseda SNS Andrej Danko.

 

Podmienky parkovacej politiky v najväčšej bratislavskej mestskej časti by mali aj podľa SNS vzísť z diskusie samosprávy s občanmi a mali by reflektovať názor obyvateľov. Spoločnosť EEI, ktorá mala v bratislavskej Petržalke prevádzkovať nový parkovací systém, dnes odstúpila od zmluvy. Tvrdí, že útoky na spoločnosť a znevažovanie jej dobrého mena či odbornosti už prekročili únosnú mieru. Diskusia o parkovaní v Petržalke je podľa nej emocionálna a neodborná a v takejto atmosfére EEI nechce poskytovať služby. Na základe tejto skutočnosti starosta Petržalky Vladimír Bajan na začiatku rokovania bod o parkovaní stiahol. Situáciu hodnotí ako prehru Petržalčanov. Starosta si teraz chce počkať na to, s akým návrhom prídu poslanci. Ak neprídu so žiadnym, do dvoch rokov plánuje predostrieť ďalšiu koncepciu na riešenie parkovania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies