Obrana nemá problém so zverejňovaním rozpočtu VS

NETKY.SK • 22 Júl 2014, 15:19 • 2 min
Obrana nemá problém so zverejňovaním rozpočtu VS

BRATISLAVA – Ministerstvo obrany si vie predstaviť, že bude zverejňovať rozpočet Vojenského spravodajstva (VS) v rozsahu, v akom ho zverejňuje aj Slovenská informačná služba (SIS).

slovakia

left justify in out

"Tak, ako sme informovali už v minulom roku, vieme si predstaviť, že rozpočet Vojenského spravodajstva bude verejný v takej podobe ako rozpočet Slovenskej informačnej služby," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Novelu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, podľa ktorej by Vojenské spravodajstvo malo odtajniť svoj rozpočet, predložili do parlamentu poslanci za SaS Ľubomír Galko a Richard Vašečka (OĽaNO).

 

"Ide o výkrik do tmy. Nie je to nič svetoborné. Aj pri SIS vieme, aký má rozpočet, ale ako nám to pomáha? Oveľa dôležitejšia je reálna kontrola spravodajských služieb, tu už dva roky čakáme na zákon od vlády, ktorý by mal situáciu riešiť," povedal pre agentúru SITA poslanec za Most-Híd Gábor Gál. Napriek tomu Galkovu a Vašečkovu novelu v parlamente podporí. 

 

Poslanec za Smer-SD Anton Martvoň opozičný návrh považuje za nesystémový a čiastkový a chápe ho ako folklór počas uhorkovej sezóny. So samotným zverejňovaním rozpočtu vojenských tajných v rozsahu, ako ho zverejňuje SIS, problém nemá, keďže ide o služby s podobným typom činností. Za dôležitejšie však považuje spresnenie kompetencií činnosti spravodajských služieb a používania odpočúvaní a ITP, či zvýšenie kontroly činnosti spravodajských služieb, čo má riešiť pripravovaný nový zákon o tajných službách. V balíku týchto systémových zmien si Martvoň vie predstaviť aj zakomponovanie časti o tom, že rozpočet Vojenského spravodajstva bude verejný. 

 

Ministerstvo obrany by podľa návrhu poslancov za SaS a OĽaNO zverejňovalo výšku limitu Vojenského spravodajstva z rozpočtu rezortu a to v členení na bežné výdavky a kapitálové výdavky. „Uvedené zverejnenie by podľa navrhnutej úpravy malo poskytovať základný prehľad o objeme vyčlenených finančných prostriedkov a o ich účelovom určení rovnakým spôsobom, ako je to v prípade Slovenskej informačnej služby,“ konštatujú opoziční zákonodarcovia. Rovnako by obrana mala zverejňovať výšku rozpočtu pre vojenských tajných v záverečnom účte kapitoly rezortu. Galko a Vašečka tak chcú zlepšiť informovanosť o reálnom čerpaní finančných prostriedkov, najmä, či došlo v priebehu rozpočtového roka k ich navýšeniu alebo k ich zníženiu. 

 

Novela podľa opozičných poslancov reaguje na súčasnú situáciu, keď jedna spravodajská služba (Slovenská informačná služba) poskytuje verejnosti v rámci možností vyplývajúcich z jej charakteru činnosti primeraný prehľad o základnej skladbe finančných prostriedkov vyčlenených na jej činnosť. Naopak, druhá spravodajská služba (Vojenské spravodajstvo), podľa nich vystupuje vo vzťahu k verejnosti netransparentne a ignoruje skutočnosť, že prostriedky vyčlenené na jej činnosť pochádzajú z peňazí daňovníkov. „Sme presvedčení, že daňovníci majú právo – rovnako ako pri Slovenskej informačnej službe - dozvedieť sa bližšie podrobnosti o základnej skladbe finančných prostriedkov vyčlenených na činnosť Vojenského spravodajstva,“ argumentujú Galko a Vašečka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona