Obrana chce vyslať do Afganistanu vojenských zdravotníkov

NETKY.SK • 21 August 2013, 09:49 • 2 min
Obrana chce vyslať do Afganistanu vojenských zdravotníkov

BRATISLAVA – Do misie v Afganistane by Slovensko mohlo vyslať zdravotnícky tím, ktorý by mal do päť členov a pôsobil by na medzinárodnom letisku v hlavnom meste krajiny v Kábule.

slovakia

left justify in out

O návrhu rezortu obrany dnes bude rokovať vláda na svojej 69. schôdzi. Zdravotnícky tím by mal v operácii pôsobiť v rámci česko-slovenského chirurgického tímu. Vyslať ho zamýšľajú od januára 2014, mali by sa vystriedať tri rotácie. Materiál ráta aj s postupným stiahnutím viacerých menších jednotiek, ktoré už v Afganistane pôsobia. Súvisí to so stratégiou medzinárodného spoločenstva ukončiť do konca roka 2014 operáciu ISAF. Do 30. septembra tohto roka by sa malo ukončiť pôsobenie šesťčlenného poradenského tímu pre húfnice D-30 aj ďalšieho poradenského tímu, ktorý má 15 príslušníkov, a dvojice slovenských vojakov v Provinčnom rekonštrukčnom tíme v provincii Uruzgan. Koncom roka sa naplní aj poslanie práporu na odstraňovanie nástražných výbušných systémov. Rezort obrany preto navrhuje do 31. decembra 2013 ukončiť pôsobenie štvorčlenného slovenského EOD tímu, operujúceho v provincii Kandahár.

Ministri posúdia aj návrh na zabezpečenie prípravy, vykonania a vyhodnotenia cvičenia krízového manažmentu NATO CMX 2014 a plán cvičení zahraničných vojakov u nás, resp. vyslanie našich príslušníkov ozbrojených síl na zahraničné cvičenia v druhom polroku 2013. 

Účasť slovenských športovcov na zimných olympijských hrách (ZOH) a zimných paralympijských hrách (ZPH) v Soči vyjde na približne 1,4 mil. eur. Z toho zo štátneho rozpočtu na olympiádu pôjde 980-tisíc eur. "Výdavky na zabezpečenie účasti na ZOH 2014 a ZPH 2014 zahŕňajú dopravu, oblečenie, ubytovanie, stravné, zdravotné zabezpečenie, poistenie, vstupenky a ďalšie organizačné výdavky členov výprav," uvádza sa v materiáli o prípravách na olympiádu, ktorý dnes prerokuje vláda. Ak športovci na hrách uspejú, čakajú ich odmeny. Rovnako ako na olympijských a paralympijských hrách 2012 v Londýne ocení ministerstvo školstva športovcov a družstvá, ktorí dosiahnu umiestnenie do 8. miesta na olympiáde a do 6. miesta na paralympiáde. Pri individuálnych športoch je napríklad za prvé miesto odmena 22,5 tisíca eur, za druhé miesto 17,5 tisíca eur a za tretiu priečku 12,5 tisíca eur. Pri kolektívnych športoch je za zlato pre člena družstva odmena 7,5 tisíca eur, za striebro 6,5 tisíca eur a za bronz 5,5 tisíca eur. 

Rómčina je v slovenskom vzdelávacom systéme zaznávaná, učitelia ju nepovažujú za potrebnú a máme veľmi málo rómskych učiteľov. Vyplýva to z hodnotiacej správy expertov z Rady Európy, ktorí ešte vlani na Slovensku skúmali, ako pristupujeme k jazykom menšín. Správou o priebehu a výsledkoch tretieho kola monitorovania úrovne implementácie Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov v Slovenskej republike sa dnes budú zaoberať ministri. 

Najviac peňazí dostávajú od štátu zahraniční Slováci žijúci v Srbsku. Vlani Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) rozdal krajanom dotácie za približne 1,12 mil. eur, Slovákom v Srbsku sa ušlo takmer 388-tisíc eur z tejto sumy. Vyplýva to zo správy o štátnej politike vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí, ktorú má na stole vláda. Takmer 130-tisíc eur dostali na svoje projekty krajania v Rumunsku, zhruba 124-tisíc eur Slováci v susednom Česku a krajanom v Maďarsku štát poskytol približne 93-tisíc eur. V Srbsku žije podľa odhadov krajanského úradu asi 52-tisíc Slovákov, v Rumunsku okolo 25-tisíc, v Českej republike približne od 350- do 400-tisíc a u nášho južného suseda zhruba 100-tisíc Slovákov. 

Členovia vlády sa dnes vyslovia aj k štyrom poslaneckým návrhom zákonov. Je medzi nimi novela zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch od poslankýň za Smer-SD Oľgy Nachtmannovej, Dariny Gabániovej a Ivety Liškovej. Podľa návrhu by bolo možné získať kredity, ktorými si učitelia prilepšujú k platu, len absolvovaním školení. Návrh zákona upravuje udeľovanie kreditov tak, že vypúšťa ustanovenie, ktoré umožňuje zamestnancovi po troch rokoch praxe prihlásiť sa na overenie profesijných kompetencií, ktoré má získať dlhoročnou praxou alebo samoštúdiom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies