Obrana chce opäť predať vyradené bojové vrtuľníky

NETKY.SK • 18 Október 2013, 12:08 • 2 min
Obrana chce opäť predať vyradené bojové vrtuľníky

BRATISLAVA - Rezort obrany sa opäť pokúša predať prebytočné bojové vrtuľníky Mi-24V. Doteraz nenašiel záujemcov, ktorí by mali záujem o ponúkané stroje.

slovakia

left justify in out

"V tomto prípade ide o opakovanú ponuku (opakované osobitné ponukové konanie) z dôvodu, že v prvom kole sa nepodarilo predať všetky vrtuľníky. Cenová ponuka na niektoré vrtuľníky totiž nedosiahla primeranú cenu," vysvetlila hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Rezort uviedol, že nemôže zverejniť, koľko vrtuľníkov predáva. "Táto technika totiž patrí pod zmluvu o kontrole ozbrojených síl," dodala hovorkyňa. Na takúto špeciálnu techniku sa vzťahuje zákon o obchodovaní s výrobkami obranného priemyslu. Uchádzačom o odkúpenie môže byť právnická osoba, ktorá preukáže, že vlastní povolenie na obchodovanie s takýmito výrobkami.

Stroj Mi-24V je typ bojového a prepadového vrtuľníka sovietskej produkcie, určený pre priamu podporu pozemných vojsk. V slovenskej armáde ho prestali používať pred dvoma rokmi. "Ministerstvo obrany SR vyhlásilo tieto vrtuľníky za prebytočné ešte v roku 2011. Dôvodom bolo ukončenie ich technického života," uviedla Balleková. Podľa staršieho vyjadrenia vtedajších predstaviteľov rezortu mali v tom čase ozbrojené sily vo výzbroji osem takýchto strojov, ale iba štyri boli ešte bojaschopné. Už tri roky predtým bolo rozhodnuté, že bojové vrtuľníky typu Mi-24V budú postupne vyradené z výzbroje, preto ich počet klesal. Ozbrojené sily sa orientujú na viacúčelové vrtuľníky, ako sú napríklad Mi-17, ktoré majú v slovenských podmienkach oveľa širšie využitie. Popri vojenskom nasadaní sa tieto dopravné vrtuľníky uplatňujú aj pri pátracích či záchranných prácach, osvedčili sa pri hasení lesných požiarov. Okrem toho Mi-17 môže pomôcť aj pri evakuácii počas povodní. Bojový Mi-24V mal oproti tomuto vrtuľníku oveľa vyššie prevádzkové náklady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies