Slovenské elektrárne majú dovážať urán z Francúzska

NETKY.SK • 13 November 2014, 10:11 • 2 min
Slovenské elektrárne majú dovážať urán z Francúzska

BRATISLAVA - Slovensko ide ako jediná krajina v strednej Európe dovážať obohatený urán na výrobu elektriny z inej krajiny ako z Ruska. Podľa dnešného vydania Hospodárskych novín (HN) to potvrdili Slovenské elektrárne.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií HN by novým dodávateľom mala byť francúzska spoločnosť Areva. Elektrárne túto informáciu nepotvrdili ani nevyvrátili. Firma bez spresnenia uviedla len to, že od budúceho roka bude mať nový zdroj uránu.

 

"Podpis dohody je jedným z výsledkov dlhodobého projektu diverzifikácie paliva Slovenských elektrární," povedala novinám hovorkyňa spoločnosti Jana Burdová. O zmluve prvýkrát hovoril v rozhovore pre Wall Street Journal generálny riaditeľ elektrární Luca D'Agnese.

 

Nový kontrakt môže mať podľa HN na Slovensko pozitívny vplyv. V energetike sme totiž stopercentne závislí od Ruska a tento krok to môže v budúcnosti zmeniť. Finálne palivové tyče, ktoré sa uránom plnia a vďaka ktorým sa vyrába jadrová elektrina, síce ešte stále musí pripraviť ruská štátna spoločnosť TVEL, no aj to sa môže podľa HN v budúcnosti zmeniť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona