Obnovili proces v prípade útoku na Nemcov v Istanbule

NETKY.SK • 8 Január 2018, 11:39 • 2 min
Obnovili proces v prípade útoku na Nemcov v Istanbule

ISTANBUL - V Turecku obnovili proces s 26 osobami obvinenými z účasti na samovražednom bombovom útoku v Istanbule, pri ktorom prišlo v januári 2016 o život 12 nemeckých turistov.

slovakia

left justify in out

Proces s obžalovanými odročil istanbulský súd ešte v novembri. Obnovili ho v pondelok a očakáva sa, že rozsudky vynesú rýchlo.

 

Dejiskom samovražedného útoku v Istanbule 12. januára 2016 bolo okolie Modrej mešity a múzea Hagia Sofia - pamiatok vo veľkom navštevovaných zahraničnými turistami. O život prišlo 12 nemeckých občanov. Zranenia utrpel viac ako tucet ľudí; väčšinu obetí tvorili popri Nemcoch ešte občania Kórejskej republiky, Nórska a Peru.

 

Turecké úrady identifikovali samovražedného bombového útočníka ako 28-ročného Sýrčana. Zodpovednosť za útok, ku ktorému sa neprihlásila nijaká militantná skupina, pripísali extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

 

Vo väzbe sú štyria z obvinených. Prokuratúra žiada o doživotné tresty pre trojicu obžalovaných, ktorých obviňuje zo spáchania zámernej vraždy v mene terorizmu. Pre ďalšieho obžalovaného žiada 15-ročné väzenie. Jedného z podozrivých prepustili ešte v novembri. Zvyšných 21 obvinených súdia v neprítomnosti.

 

Podľa obžaloby pomohli štyria muži - traja Sýrčania a jeden Iračan - prepašovať zhruba mesiac pred útokom bombu i samovražedných útočníkov do Turecka cez sýrske hranice. Útok zrejme naplánoval vysokopostavený militant z IS, ktorý sa asi nachádza v Iraku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies