Obnovili proces so strojcami útokov z 11. septembra. Aké tresty im hrozia?

NETKY.SK • 7 September 2021, 17:12 • 2 min
Obnovili proces so strojcami útokov z 11. septembra. Aké tresty im hrozia?

HAVANA/WASHINGTON - Súd sa v súčasnosti zaoberá obvineniami z údajného mučenia pätice podozrivých mužov. Ich obhajcovia spochybňujú výpovede, ktoré získala FBI.

slovakia

left justify in out

Na americkej základni Guantánamo na Kube v utorok pokračoval po vyše jedenapolročnej prestávke súdny proces s údajným strojcom teroristických útokov z 11. septembra 2001 Chálidom Šajchom Muhammadom a ďalšími štyrmi podozrivými. Informovala o tom agentúra AFP.

 

img

 

Vojenský tribunál súdi Šajcha Muhammada, Ammára Balúšího, Walída bin Attaša, Ramzího bin Šíbu a Mustafá Ahmada Hawsáwího už deväť rokov. Všetkým piatim hrozí v prípade dokázania viny z vraždy 2 976 ľudí trest smrti.

 

Obvinenie z mučenia 

 

Koniec procesu, ktorý prerušili v dôsledku koronavírusovej pandémie, je však v nedohľadne, komentuje AFP. Hlavnou témou pojednávaní je v týchto chvíľach obvinenie voči americkej Ústrednej spravodajskej službe (CIA), ktorá všetkých piatich údajne po ich zadržaní opakovane mučila.

 

CIA zadržala mužov v rokoch 2002 až 2003. Nasledujúce dva roky strávili v tajných väzniciach v rozličných častiach sveta. Tam ich podrobili fyzickému i psychickému mučeniu vrátane simulovaného topenia.

 

Prečítajte si tiežExtrémista na Novom Zélande zaútočil nožom na ľudí. Niekoľkých zranil

 

Právnici obvinených tvrdia, že mučenie poznačilo celý súdny proces a federálny súd v USA by v takomto prípade všetky obvinenia zrušil, pretože dôkazy a výpovede vynútené mučením by považoval za neplatné. Obhajcovia spochybňujú aj výpovede získané od obvinených Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI) v roku 2007. FBI sa predtým podieľala na spomenutej operácii CIA.

 

Priznanie viny 

 

Chálida Šajcha Muhammada zadržali v roku 2003 v Pakistane a previezli na americkú vojenskú základňu Guantánamo na Kube, kde ho neskôr obvinili. Pokusy o trestné stíhanie jeho i celej skupiny viackrát odložili. Muhammad v roku 2008 vyhlásil, že chce priznať vinu a prijať mučenícku smrť.

 

Možno vás zaujmeMuž útočil nožom na zastávke MHD v Bratislave

 

Administratíva bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorá prisľúbila zatvorenie Guantánama, sa v roku 2009 pokúsila presunúť tento súdny proces do New Yorku, ale po nesúhlase Kongresu od tohto zámeru upustila. Pentagon už predtým vyhlásil, že Muhammad sa priznal k plnej zodpovednosti za útoky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona