Obnovili činnosť ďalšieho reaktora odstaveného po havárii vo Fukušime

NETKY.SK • 15 Október 2015, 09:45 • 2 min
Obnovili činnosť ďalšieho reaktora odstaveného po havárii vo Fukušime

TOKIO - Japonskí energetici obnovili dnes prevádzku ďalšieho z jadrových reaktorov slúžiacich na výrobu elektriny, ktoré súhrnne odstavili po havárii v elektrárni Fukušima I z roku 2011. Informuje o tom agentúra DPA, podľa ktorej ide opäť o reaktor elektrárne Sendai, rovnako ako v prípade prvého reštartu uskutočneného približne pred dvoma mesiacmi.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Kyushu Electric Power, ktorá jadrovú elektráreň Sendai prevádzkuje, očakáva obnovenie výroby elektriny z opätovne spusteného reaktora číslo dva budúcu stredu. Obnovenie komerčnej prevádzky ohlásila na november.

 

Elektráreň Sendai sa nachádza na juhu ostrova Kjúšu, približne 50 kilometrov od činnej sopky Sakuradžima. Obnovovanie jej prevádzky sa uskutočňuje na základe nových predpisov, ktoré japonské orgány schválili po havárii vo Fukušime. Zvyšných 46 jadrových reaktorov na výrobu elektriny v Japonsku je naďalej odstavených.

 

V dôsledku jadrovej katastrofy vo Fukušime z 11. marca 2011, ktorú spôsobilo silné zemetrasenie a vlna cunami, bolo zhruba pred dvoma rokmi z bezpečnostných dôvodov odstavených všetkých 48 jadrových reaktorov v Japonsku, z toho 43 funkčných. Dopyt odberateľov elektriny uspokojovali vo zvýšenej miere tepelnými elektrárňami, čo si však vyžadovalo dovoz drahej ropy a zemného plynu.

 

Väčšina Japoncov odmieta návrat k jadrovej energii a občianske iniciatívy bojovali proti opätovnému uvedeniu reaktorov do prevádzky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies