Obnovia železničnú trať z Devínskej Novej Vsi po hranice s ČR

NETKY.SK • 10 September 2020, 07:15 • 2 min
Obnovia železničnú trať z Devínskej Novej Vsi po hranice s ČR

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) to symbolicky spečatili stredajším uzavretím zmluvu na modernizáciu trate medzi Devínskou Novou Vsou a slovensko-českou hranicou.

slovakia

left justify in out

Pôjde o sumu takmer 275 miliónov eur. Zmluva je podpísaná s taliansko-slovenským združením stavebných firiem ICM S. p. A., Vicenza a Váhostav - SK. Pri podpise bol prítomný aj minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

  

V projekte je modernizácia dvoch traťových úsekov, ale aj implementáciu európskeho systému riadenia jazdy vlakov (ERTMS). Pôjde o úsek železničnej trate Bratislava – Kúty – štátna hranica Slovenska a Česka.

 

 

Stavať sa má viac ako tri roky a celá investícia bude financovaná z eurofondov. Vynechaná by nemala byť ani trať na úseku Malacky – Kúty, podľa ministerstva by mala byť financovaná z nových európskych zdrojov.

 

"Železničná doprava bola u nás dlhodobo podfinancovaným sektorom. Vďaka možnosti zaplatiť modernizáciu železníc z európskych peňazí, ktoré môžeme získať v najbližších rokoch na zelené projekty, sa to, dúfam, zmení. Na Slovensku je mnoho tratí, ktoré potrebujú nutne modernizáciu," povedal Doležal.

 

 

Modernizovať sa podľa neho bude aj železničný uzol Žilina či úseky pod Tatrami. Minister vo videu kritizoval, že súťaženie o dodávateľa trvalo 3,5 roka. "Toto je nemysliteľné, aby sa nám niekedy v budúcnosti opakovalo," dvihol pomyselný varovný prst.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona