Obnovený propeler v Bratislave zaujal najmä rodiny s deťmi

NETKY.SK • 1 November 2014, 08:50 • 2 min
Obnovený propeler v Bratislave zaujal najmä rodiny s deťmi

BRATISLAVA – Legendárny propeler, ktorý sa koncom letných prázdnin opäť vrátil na hladinu bratislavského Dunaja, najviac tešil rodiny s deťmi. Počas približne dvojmesačnej prevádzky propeler po Dunaji previezol vyše 5-tisíc dospelých a viac ako 1 700 detí. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Starého Mesta Alexandra Obuchová.

slovakia

left justify in out

Sezóna lodnej linky propeler sa pre tento rok už skončila, vrátiť by sa mohol opäť na jar. Propeler po Dunaji jazdil približne dva mesiace, od 22. augusta do 26. októbra. Za ten čas odplával 191 hodín a previezol takmer 7 000 ľudí. Zatiaľ išlo len o pilotnú - víkendovú prevádzku. „Takmer 7 000 prepravených ľudí je pre nás jasným signálom, že záujem o obnovenie mestskej prepravy po Dunaji je, preto v tomto projekte vidíme potenciál. Cieľom je vybudovať pravidelnú mestskú lodnú linku po Dunaji a tak budeme hľadať možnosti a partnerov, ako by sme mohli propeler na jar opäť spustiť, pravdepodobne aj v rozšírenejšej forme,“ uviedla Obuchová. 

 

Obnovená lodná linka plávala po Dunaji zatiaľ len skúšobne, približne dva mesiace, vždy v piatok, sobotu a nedeľu. Návštevníci sa propelerom mohli prepraviť na petržalskú stranu Dunaja, zastavoval aj pri Riverparku a nákupnom centre Eurovea. Cestujúcich vozila loď Prešov s kapacitou 220 ľudí. Zatiaľ lodná linka slúžila viac-menej ako turistická atrakcia, Staré Mesto v budúcnosti uvažuje aj o možnosti zapojiť propeler do mestskej hromadnej dopravy. Záležať však bude od toho, ako sa projekt aj ďalej ujme a aký bude o neho záujem. 

 

O obnovení legendárneho propeleru sa hovorí už niekoľko rokov. Projekt, ktorý Staré Mesto spolu so spoločnosťou Nautivia predstavili ešte približne pred dvoma rokmi, však neskončil úspechom. Zabrzdili ho problémy s vybudovaním prístavísk, ale i privysoké náklady na nové plavidlo či jeho prevádzku. V projekte pôvodne počítali, že po Dunaji sa bude plaviť loď typu katamarán s kapacitou 60 ľudí. 

 

História bratislavského propelera siaha do 19. storočia. Podnikateľ Heinrich Hörnes začal v roku 1891 prevádzkovať tri lode, ktoré kyvadlovým spôsobom premávali medzi dunajskými brehmi. Ľudia lode využívali hlavne na cestu za kaviarňami a kúpaliskom na petržalskom nábreží, neskôr sa rodiny plavili propelerom do lunaparku. Posledný propeler uviedli do prevádzky v roku 1978 pod menom Kamzík. Na svoju poslednú plavbu sa propeler vydal v roku 2003, linka však bola stratová, preto ju zastavili. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies