Obnovenú historickú plachetnicu The Cutty Sark dnes otvorila britská kráľovná

NETKY.SK • 26 Apríl 2012, 06:54 • 2 min
Obnovenú historickú plachetnicu The Cutty Sark dnes otvorila britská kráľovná

Obnovenú historickú plachetnicu The Cutty Sark dnes otvorila britská kráľovná - Kultúra Britská kráľovná Alžbeta II. otvorila dnes, päť rokov po ničivom požiari, obnovenú historickú plachetnicu The Cutty Sark, za ktorej reštauráciu sa výrazne angažoval aj

slovakia

left justify in out

img

Britská kráľovná Alžbeta II. otvorila dnes, päť rokov po ničivom požiari, obnovenú historickú plachetnicu The Cutty Sark, za ktorej reštauráciu sa výrazne angažoval aj jej manžel princ Philip. Náklady na rekonštrukciu plavidla z roku 1869, ktoré bolo svojho času najrýchlejším na planéte, dosiahli 50 miliónov libier (v prepočte viac ako 59 miliónov eur).
      Panovníčka ostrovnej monarchie zavítala na palubu plavidla a do tamojšieho múzea už pri jeho pôvodnom sprístupnení pred 55 rokmi.
      Ničivý požiar na palube poslednej jestvujúcej anglickej viacsťažňovej plachetnice, využívanej svojho času na rýchlu prepravu tovarov zo vzdialených krajín, osobitne čaju, vypukol 21. mája 2007 a jeho príčinou bola zrejme technická porucha na vysávači.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona