Obnovenie elektriny na Filipínach potrvá 6 týždňov, OSN distribuuje potraviny

NETKY.SK • 14 November 2013, 08:14 • 2 min
Obnovenie elektriny na Filipínach potrvá 6 týždňov, OSN distribuuje potraviny

MANILA - Približne šesť týždňov bude trvať obnovenie dodávok elektrickej energie do niektorých najviac postihnutých miest vo filipínskej provincii Leyte, ktorú zasiahol minulý týždeň supertajfún Hayian a vyžiadal si vyše 2300 obetí. Oznámil to filipínsky minister energetiky Jericho Petilla.

slovakia

left justify in out

Minister podľa agentúry AP uviedol, že najproblematickejšie je mesto Tacloban, kde budú musieť úrady najprv opätovne nastoliť poriadok a až potom začať stavať stĺpy elektrického vedenia. Filipínsky predstaviteľ ďalej konštatoval, že práce komplikujú ozbrojené skupiny, ktoré po prírodnej katastrofe začali rabovať, pričom s jednou z nich sa vojaci dostali v stredu do prestrelky.

Svetový potravinový program (WFP), úrad OSN, ktorý bojuje proti hladu vo svete, dnes oznámil, že sa mu v spolupráci s filipínskym ministerstvom sociálnych vecí a rozvoja podarilo pre 49.000 ľudí v meste Tacloban a okolí rozdistribuovať trojkilogramové potravinové balíčky pozostávajúce z ryže a konzervovaného jedla.

WFP na tlačovej konferencii uviedol, že prídel jedla by mal rodinám postihnutým prírodnou katastrofou poslúžiť na preklenutie najbližších niekoľko dní.

Pomocou lietadiel zhodili obyvateľom Taclobanu v stredu okolo desať ton vysokokalorických sušienok, pričom ďalších 25 ton by mali dodať dnes.

Obyvatelia postihnutej oblasti sa sťažujú na nedostatok pitnej vody, jedla a liekov, ako aj na nepriechodné cesty a nedostatok nákladných vozidiel, ktorými by sa nevyhnutné veci dali doviezť.

V meste panuje neznesiteľný zápach šíriaci sa z množstva tiel stále ležiacich na uliciach. "Vyťahovanie tiel komplikuje množstvo odpadu a sutiny, ktorú zanechal tajfún. Stále sú tu miesta, kde predpokladáme nález ľudí pochovaných pod troskami budov. S vyslobodzovaním tiel sme začali dva dni po doznení tajfúnu," konštatoval podľa agentúry DPA minister obrany Voltaire Gazmin. Filipínske úrady zatiaľ potvrdili 2357 obetí tajfúnu Hayian.
     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies