Obnovené rybníky na Železnej studničke by mali skolaudovať do konca apríla

NETKY.SK • 14 Apríl 2017, 15:29 • 2 min
Obnovené rybníky na Železnej studničke by mali skolaudovať do konca apríla

BRATISLAVA 14. apríla (SITA) – Dva obnovené rybníky v rekreačno-oddychovej lokalite Železná studnička v hlavnom meste SR Bratislave by mali skolaudovať do konca apríla.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru SITA to uviedla Iveta Kešeľáková z tlačového oddelenia bratislavského magistrátu. Práce pôvodne plánovali ukončiť na konci marca, termín uskutočnenia diela však dodatkom k zmluve predĺžili. Dôvodom boli januárové mrazy, pre ktoré sa sa s prácami zdržali.

Údržbu jazierok na Železnej studničke robia v rámci projektu s názvom Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy. Projekt však pokrýva len rekonštrukciu dvoch rybníkov zo štyroch. Mestské lesy Bratislava preto rozdelili projekt na dve časti, dva rybníky urobia z grantu Nórskych fondov, čo je približne 230-tisíc eur, na ďalšie dva rybníky pripravia projekt a peniaze na uskutočnenie budú hľadať z iných zdrojov. Pracovníci Mestských lesov v Bratislave začali vlani koncom júla s prvou vodnou nádržou, vypustili z nej vodu, čo bola príprava na rekonštrukčné práce na nádrži a jej celkovej revitalizácii. V súvislosti s vypúšťaním vody z vodných nádrží museli zabezpečiť ochranné opatrenia, ktoré sa týkajú ochrany chránených živočíchov. Takéto práce môže robiť len odborne spôsobilá spoločnosť. „Chránené živočíchy môžu zberať len odborne spôsobilé osoby, ktoré na to majú licenciu, to je zároveň aj podmienkou stavebného povolenia uskutočnenia diela,“ spomenul zástupca riaditeľa Mestských lesov Rudolf Ivičič. V rámci narábania s chránenými živočíchmi počas čistenia a rekonštrukcie nádrže sa podarilo identifikovať korýtko riečne. Chránené živočíchy, ktoré objavili, presunuli do nezrekonštruovaných rybníkov a po prácach ich vrátia do ich pôvodného životného prostredia.

Projekt Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy, pilotná aplikácia opatrení v oblasti zadržiavania zrážok v urbanizovanom prostredí, spolufinancujú grantom z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórska a Štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies