Obnova vojnou zničenej Sýrie bude podľa odhadov stáť 180 miliárd dolárov

NETKY.SK • 9 December 2016, 11:22 • 2 min
Obnova vojnou zničenej Sýrie bude podľa odhadov stáť 180 miliárd dolárov

NEW YORK - Obnova vojnou zničenej Sýrie bude podľa odhadov stáť 180 miliárd dolárov (168 mld. eur). Uviedol to v noci nadnes po neverejnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa Čurkina zvládnuť takéto náklady "nie je silách jednej krajiny ani dvoch". Upozornil tiež, že "bez politického urovnania, bez istej reformy politického systému, ktorá by do istej miery uspokojila aj opozíciu", nemožno očakávať, že dôjde k medzinárodnej operácii na obnovu vojnou zničenej Sýrie.

 

Ruský diplomat podľa agentúry Interfax uviedol, že sýrska "vláda vo východnom Aleppe víťazí". Podľa jeho slov všetci diplomati vystupujúci na zasadnutí BR OSN vychádzali z toho, že sýrska vláda čoskoro obnoví kontrolu nad východnou časťou Aleppa.

 

Na nutnosť rozsiahlej medzinárodnej operácie na obnovu vojnou zničenej Sýrie vo svojom príspevku podľa Čurkina poukázal aj osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura.

 

Ako podmienku pre začatie obnovy Sýrie de Mistura stanovil politické urovnanie konfliktu, uviedol Čurkin. Čurkin citoval z de Misturovho vystúpenia, podľa ktorého teraz nastal čas na možné obnovenie rokovaní medzi vládou v Damasku a sýrskou opozíciou. Diplomat OSN podľa Čurkina upozornil, že pre sýrsku vládu nastala výhodná situácia, keď môže deklarovať, že je pripravená na seriózne posúdenie politických aspektov urovnania sýrskeho konfliktu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona