Obnova povojnového Iraku by mala stáť približne 88 miliárd amerických dolárov

NETKY.SK • 12 Február 2018, 14:34 • 2 min
Obnova povojnového Iraku by mala stáť približne 88 miliárd amerických dolárov

KUVAJT - Iracká vláda vyčíslila sumu potrebnú na obnovu povojnového Iraku na 88 miliárd dolárov (v prepočte približne 72 miliárd eur).

slovakia

left justify in out

Vo svojom odhade sa opiera o štúdiu irackých a medzinárodných expertov. Túto požiadavku predostrel na začiatku týždňovej darcovskej konferencie v Kuvajte iracký minister pre plánovanie Salmán al-Džumailí. Medzi najhoršie zničené oblasti patrí Mosul, ktorý militanti z Islamského štátu obsadili v júni 2014. Vládne sily za podpory šiitských milícií druhé najväčšie mesto Iraku znovu dobyli až v júli 2017.

Iracká vláda oznámila definitívne víťazstvo nad Islamským štátom v decembri minulého roku. Úrady však priznávajú, že získanie požadovaných miliárd by mohlo byť obtiažne, keďže medzinárodní donori už poskytli nemalé prostriedky v súvislosti s najväčšou migračnou krízou od druhej svetovej vojny, ktorá po vojne v Sýrii a Iraku vypukla. Miliardy dolárov natiekli do Iraku aj po americkej invázii v roku 2003, ktorá zvrhla z moci irackého diktátora Saddáma Husajna, dosiahnutý efekt sa však zdá byť minimálny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies