Obnova potoka vo Vrátnej bude trvať tri mesiace a stáť dva milióny

NETKY.SK • 24 Júl 2014, 14:50 • 2 min
Obnova potoka vo Vrátnej bude trvať tri mesiace a stáť dva milióny

VRÁTNA - Obnova piatich kilometrov úplne zničeného potoka Varínka vo Vrátnej doline bude trvať tri až štyri mesiace a stáť najmenej dva milióny eur.

slovakia

left justify in out

Na dnešnom brífingu v Terchovej to povedal štátny tajomník ministerstva životného prostredia Vojtech Ferencz. Prvé stroje Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) sú už v Terchovej, no čakajú, kým hasiči a vojaci sprejazdnia dolinu aj pre ťažkú techniku. Pracovníci štátneho podniku budú musieť dať koryto Varínky do pôvodného stavu, bez použitia betonáží, keďže ide o územie národného parku s tretím až piatym stupňom ochrany. Podľa generálneho riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku Mariána Supeka prvoradá bude stabilizácia brehov a upratanie koryta do pôvodného tvaru, aby bol potok pod kontrolou a zvládol prípadné ďalšie nápory vody pri daždi.

 

Už koncom budúceho roka by mal pred podobnými prírodnými katastrofami Slovensko vystríhať Povodňový varovný a predpovedný systém Slovenského vodohospodárskeho podniku (POVAPSIS). Podľa Ferencza ide o hardvérovo-softvérový systém za 27 miliónov eur, ktorý bude extrémy počasia predpovedať na základe dát zo štyroch radarov a stoviek meteorologických a hydrologických automatických staníc, ktoré budú rozmiestnené po celom Slovensku. Jednotlivé obce či regióny by mal varovať SMS najmenej 24 hodín pred prípadnou hrozbou prívalových dažďov alebo povodní. V prípade podobnej prietrže mračien, aká sa v pondelok prehnala Vrátnou dolinou, podľa Ferencza aj dva-tri dni vopred. 

 

Prívalový dážď a rozbúrený potok Varínka v pondelok na viacerých miestach podmyli jedinú prístupovú cestu do Vrátnej doliny, voda vytrhla kusy asfaltu a spolu s bahnom a kameňmi strhla aj okolo päťdesiat zaparkovaných áut. Horská chata Vrátna, z ktorej premáva lanovka na hrebeň Malej Fatry, zostala zatopená a na cestu pod ňou sa zosunul svah. Desiatky turistov zostali odrezaných na chate aj na hrebeni. Záchranárom sa ešte v pondelok v neskorých večerných hodinách podarilo z chaty Vrátna a stanice lanovky pod vrcholom Chleb evakuovať 122 ľudí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies