Obnova doliny bude stáť zhruba desať miliónov eur

NETKY.SK • 27 Júl 2014, 13:05 • 2 min
Obnova doliny bude stáť zhruba desať miliónov eur

VRÁTNA - Obnova zničenej Vrátnej doliny bude stáť zhruba desať miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Štyri až šesť miliónov potrebuje Žilinský samosprávny kraj na opravu poškodenej cesty, najmenej dva milióny odhaduje Slovenský vodohospodársky podnik na obnovu zničeného koryta potoka a minimálne 2,2 milióna žiada obec Terchová, a to napríklad aj na odstránenie nánosov okolo lanovky vo Vrátnej. Všetky zainteresované strany zdôrazňujú, že ide len o prvé hrubé odhady. „Postupne sa zrejme bude odhaľovať ešte mnoho problémov, do ktorých sa budú musieť zapojiť samozrejme aj úrady na vládnej úrovni, ktoré by mohli prispieť ďalšími finančnými prostriedkami. Pretože ten odhad je iba hrubý. Až postupným skúmaním jednotlivých úsekov, či cesty, či stavu, ktorý zostal pri chate, sa bude zisťovať, aké ďalšie náklady budú potrebné na to, aby sa život vo Vrátnej doline vrátil pomaly do svojho pôvodného stavu,“ povedal minister vnútra Robert Kaliňák.

 

Už záchranárske práce si vyžiadali státisíce eur. „Niekoľko stoviek záchranárov tu pracovalo niekoľko dní. Tu ale nie je dôvod pozerať sa na peniaze. Videli sme záchranárov po krk v blate, unavených. Všetci už melú z posledného, preto tie služby striedame. Ale tu sa na náklady nepozerá. Dôležité je, aby sa mohol život vo Vrátnej doline vrátiť čo najrýchlejšie do pôvodných koľají. Je to rozhodujúce turistické centrum v Malej Fatre, preto mu treba venovať aj náležitú pozornosť,“ dodal Kaliňák. 

 

Premiér Robert Fico v utorok po návšteve Vrátnej doliny vyzval predsedu Žilinského samosprávneho kraja, aby dal dokopy prvý návrh na obnovu doliny. „Požiadali sme o prvotnú finančnú injekciu, ktorá by mala byť vo výške 3,06 milióna eur a o tejto bude vláda mimoriadne rokovať v pondelok. Len náklady za Žilinský samosprávny kraj odhadujeme od štyroch do šiestich miliónov eur. Čo sa týka obce, ktorá musí pôsobiť aj na území, ktoré nie je čisto len v jej majetku, a to sa týka napríklad aj odstránenia sutiny okolo lanovky v hornej časti doliny, tak sa pohybuje niekde okolo 2,2 milióna eur. Ale sú to veľmi hrubé čísla, môžu byť úplne iné, keď budeme postupovať pri odstraňovaní týchto škôd,“ povedal žilinský župan Juraj Blanár. 

 

Obnova piatich kilometrov úplne zničeného potoka Varínka vo Vrátnej doline bude trvať tri až štyri mesiace a stáť najmenej dva milióny eur. Vodohospodári budú musieť dať koryto Varínky do pôvodného stavu, bez použitia betonáží, keďže ide o územie národného parku s tretím až piatym stupňom ochrany. Podľa generálneho riaditeľa štátneho Slovenského vodohospodárskeho podniku Mariána Supeka prvoradá bude stabilizácia brehov a vrátenie koryta do pôvodného tvaru, aby bol potok pod kontrolou a zvládol prípadné ďalšie nápory vody pri daždi.

 

Odstraňovanie škôd vo Vrátnej potrvá najmenej tri mesiace. Záchranári aktuálne premiestňujú zničené autá na provizórne parkovisko, hasiči pokračujú v sprístupňovaní nedostupných miest a pília popadané stromy, vodohospodári odstraňujú nánosy z koryta Varínky. 

 

Vrátna dolina zostáva pre verejnosť naďalej uzatvorená, pričom ju stráži niekoľko policajných hliadok. V sprievode záchranárov alebo polície majú vstup po lokalitu Starý dvor a osadu Štefanová len miestni obyvatelia, majitelia chát a ubytovaní turisti. 

 

Prívalový dážď a rozbúrený potok Varínka v pondelok na viacerých miestach podmyli jedinú prístupovú cestu do Vrátnej doliny, voda vytrhla kusy asfaltu a spolu s hlinou a skalami zmietla aj päťdesiat zaparkovaných áut. Dolnú stanicu kabínkovej lanovky na Chleb zasypali kamene. Horská chata Vrátna zostala zatopená a na cestu pod ňou sa zosunul svah. Desiatky turistov zostali odrezaných na chate aj na hrebeni Malej Fatry. Záchranárom sa ešte v pondelok v neskorých večerných hodinách podarilo z chaty Vrátna a stanice lanovky pod vrcholom Chlebu evakuovať 122 ľudí. Po prívalovej vlne vody, bahna a skál, ktorá sa prehnala turisticky obľúbenou malofatranskou dolinou, nie sú hlásené žiadne úrazy ani obete. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies