Nízkosacharidová diéta nie je pre ľudské telo optimálna, tvrdia odborníci.
Najrôznejšie diéty sú doslova hitom tejto doby. Civilizačných ochorení pribúda a ľudia tento jav pripisujú do vysokej miery práve stravovaniu. Každú chvíľu preto vychádzajú nové rady, ako sa stravovať. Veľmi populárnou sa v poslednom období stala práve nízkosacharodová diéta.
Nízkosacharidová diéta funguje na princípe eliminovania príjmu sacharidov na najnižšiu možnú úroveň. Ľudia tak prestávajú jesť sladkosti, pečivo, cestoviny, prílohy a dokonca aj niektoré druhy zeleniny a ovocia. Hoci je pravdou, že tento druh stravovania má vplyv na redukciu hmotnosti, odborníci sa zhodujú na tom, že je nezdravý.
Svoje závery vyslovili na základe štúdie, do ktorej sa zapojilo 15 400 dobrovoľníkov. Tu sa ukázalo, že ľudia, ktorí získavali 50-55 percent svojej energie práve zo sacharidov, mali nižšie riziko úmrtia než tí, ktorí prijímali cukru menej alebo naopak priveľa.
Na základe výpočtov vyplývajúcich z tohto výskumu vedci vyslovili tvrdenie, že človek prijímajúci polovicu svojej energie zo sacharidov sa môže dožiť priemerného veku až 88 rokov, zatiaľ čo tí, ktorí sú pod, prípade výrazne nad touto hranicou si život o štyri roky skracujú a dožiť by sa tak mohli 84 rokov.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies