Obmedzenie hotovosti nezničí šedú ekonomiku, tvrdí Čech z finančnej správy

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 14:23 • 2 min
Obmedzenie hotovosti nezničí šedú ekonomiku, tvrdí Čech z finančnej správy

BRATISLAVA – Obmedzovanie hotovostných platieb a ďalšie opatrenia nedokážu úplne potlačiť šedú ekonomiku. Myslí si to generálny riaditeľ sekcie daňovej a colnej Finančnej správy SR Daniel Čech.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol na dnešnom diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClub v Bratislave, hlavným problémom je spoločenská tolerancia voči daňovým podvodom. Šedá ekonomika sa na hrubom domácom produkte (HDP) Slovenska podieľa približne 14 %.

 

Opatrenia štátu v boji proti daňovým únikom podľa Čecha priniesli svoj efekt a vlaňajšok bol z pohľadu šedej ekonomiky lepší ako predchádzajúce roky. „Základný problém je celospoločenská situácia a tolerancia voči daňovým podvodom. Vo vyspelejších krajinách je tolerancia oveľa nižšia, čo sa, samozrejme, prejaví aj na šedej ekonomike a daňových podvodoch,“ povedal s tým, že zvyky neúčtovať a obchádzať zákon sú napríklad u taxislužieb, v ubytovacích či reštauračných službách veľmi silné.

 

„Neexistuje liek, že ak spravíte toto, tak všetky daňové úniky, cela šedá ekonomika je preč. Pre finančnú správu je najväčším nepriateľom hotovosť. My sa veľmi tešíme z každého tlaku aj z Európskej únie, ktorý bude zamedzovať pohybu hotovosti. Hotovosť je nebezpečná. Tlak zo všetkých strán na znižovanie hotovostných transakcií bude stále stúpať. Budeme vedieť lepšie monitorovať a dopátrať sa k tomu, čo sa stalo,“ poznamenal Čech.

 

Ako dodal, finančná správa zaznamenáva prudký rast účasti renomovaných korporácií na daňových podvodoch, ktoré sa stávajú ich súčasťou nevedome. „Práve preto ideme pripravovať sériu edukačných školení pre veľké spoločnosti, ako sa vyhnúť daňovým podvodom. Čo majú firmy urobiť, aby sa nezúčastnili, alebo, aby vedeli preukázať, že sú v tom nevinne,“ priblížil Čech. Zároveň plánujú zaviesť tzv. soft wording, v rámci ktorého bude finančná správa upozorňovať firmy na podozrivých obchodných partnerov.

 

Vedúci tímu globálneho výskumu spoločnosti Capco Iľja Iliť je presvedčený, že ak by existoval efektívny systém okamžitých platieb, ktorý by umožňoval platbu hneď vidieť, tieňová ekonomika by sa ešte viac potlačila.

 

Generálny riaditeľ MasterCard pre ČR a SR Miroslav Lukeš si vie predstaviť úplne bezhotovostné Slovensko v priebehu niekoľkých rokov. „Vyžaduje si to podporu štátu, edukáciu občanov. Už dnes ste väčšinu vecí schopní zaplatiť elektronicky. Vďaka rozvoju mobilných technológií, vďaka instantným platbám, ktoré prichádzajú na Slovensko, to môže byť otázka piatich až desiatich rokov,“ predpovedá.

 

Ak by Slováci nepoužívali hotovosť a všetko platili elektronicky, neznamená to podľa Čecha, že zmizne šedá ekonomika. Ako príklad uviedol internetové obchody, ktoré podnikajú neoprávnene. Za cieľ považuje dobrovoľné plnenie daňových povinností. „Musíme pracovať na tom, aby to ľudia robili prirodzene. Kým ten, kto neplatí dane, je tu za hrdinu, stále budeme tlačiť masu pred sebou, ktorá nám bude unikať,“ zdôraznil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies