Obmedzenie brániace ambulantnému predaju potravín v obciach sa odstráni

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 12:01 • 2 min
Obmedzenie brániace ambulantnému predaju potravín v obciach sa odstráni

BRATISLAVA - Obmedzenie brániace ambulantnému predaju potravín v obciach, na území ktorých je umiestnená maloobchodná predajňa potravín, sa odstráni. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane spotrebiteľa, ktorý dnes schválila vláda SR. Parlament by ho mal následne prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

slovakia

left justify in out

Účinnosť zákona sa predpokladá odo dňa jeho vyhlásenia v Zbierke zákonov SR. "Návrhom sa zabezpečí možnosť predávať na tzv. farmárskych trhoch a prostredníctvom iných foriem ambulantného predaja využívaných predovšetkým malými domácimi chovateľmi, pestovateľmi a výrobcami poľnohospodárskych produktov," zdôvodnil predkladateľ novely Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Terajšie obmedzenie totiž bráni plnému využitiu rôznych nových foriem ambulantného predaja, ako sú napríklad predaj z dvora, predaj z automatov alebo tzv. farmárske trhy.
      

Návrh novely legislatívy sa predkladá za účelom úplnej transpozície eurosmernice z roku 2005 o nekalých obchodných praktikách podnikateľov voči spotrebiteľom na vnútornom trhu. Novela tak reaguje na vytýkané nedostatky zo strany Európskej komisie (EK). "EK uvádza, že podľa jej názoru ide v slovenskej legislatíve o duplicitnú úpravu vzťahov, na ktoré sa uplatňujú ustanovenia eurosmernice. Pretože ide o smernicu charakteru maximálnej harmonizácie, členské štáty nie sú oprávnené prijať alebo ponechať v platnosti odlišnú právnu úpravu," dodal vo vládnom materiáli rezort hospodárstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies