Obmedzenia spojené s koronavírusom budú trvať údajne možno aj rok

NETKY.SK • 21 Marec 2020, 07:40 • 2 min
Obmedzenia spojené s koronavírusom budú trvať údajne možno aj rok

LONDÝN - Prísne opatrenia, ktoré musia ľudia dodržiavať v súvislosti so šírením nového koronavírusu, budú možno musieť byť v platnosti aj celý rok, pričom počas tohto obdobia sa budú zrejme striedavo sprísňovať a uvoľňovať. Tvrdia to britskí vedci z rôznych odborov, ktorí radia britskej vláde, ako má postupovať v boji s koronavírusom. V najlepšom prípade budú takéto opatrenia potrebné po dobu šiestich mesiacov, uvádza sa v správe, ktorú tento týždeň zverejnila Vedecká poradná skupina pre krízové situácie (SAGE).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Paradoxné je, že toto tvrdia vedci, ktorí radia britskej vláde, pričom tá až do tohto týždňa odmietala prijať akékoľvek tvrdšie opatrenia v boji s koronavírusom.

Počas období tvrdších opatrení by podľa týchto vedcov mali byť zatvorené školy - ktoré krajina práve v piatok zatvorila - a ľudia by sa tiež mali vyhýbať styku s inými osobami.

Počas období miernejších opatrení môžu byť naopak školy otvorené a potreba sociálnej izolácie by sa mala vzťahovať len na najohrozenejšie skupiny obyvateľstva - teda seniorov a ľudí s vážnejšími zdravotnými problémami.

 

img


Takýto prístup by podľa SAGE mohol udržať počet pacientov, ktorých stav bude vyžadovať hospitalizáciu na jednotkách intenzívnej starostlivosti, na takej úrovni, akú britské zdravotníctvo dokáže zvládnuť.

O tom, kedy má nastúpiť obdobie tvrdších a kedy obdobie miernejších opatrení, by sa podľa SAGE malo rozhodovať nie na úrovni celej krajiny, ale jej jednotlivých súčastí - Anglicka, Škótska, Walesu a Seveného Írska, prípadne na ešte nižšej úrovni. Najstriktnejšie opatrenia budú podľa vedcov zrejme potrebné predovšetkým v Londýne.

Britskí vedci ďalej odhadujú, že časový sklz medzi zavedením určitých opatrení a ich reálnym účinkom bude zhruba dva týždne, a konštatujú, že zatiaľ sa nedá spoľahlivo potvrdiť ani vylúčiť, či bude mať teplejšie počasie vplyv na spomalenie šírenia nového koronavírusu. Uvádzajú ďalej, že masové nepokoje sú podľa nich "za týchto podmienok veľmi nepravdepodobné" a u ľudí "pravdepodobne preváži altruizmus".


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies