Obliekanie poslancov rokovací poriadok nerieši, určiť ho má etický kódex

NETKY.SK • 30 Október 2016, 10:35 • 2 min
Obliekanie poslancov rokovací poriadok nerieši, určiť ho má etický kódex

BRATISLAVA - Nový rokovací poriadok, ktorý Národná rada (NR) SR schválila tento týždeň hlasmi koalície a odídencov z hnutia Sme rodina, neurčuje poslancom, ako majú chodiť do parlamentu oblečení.

slovakia

left justify in out

Odev má riešiť etický kódex poslancov. Avizoval to po schválení rokovacieho poriadku predseda NR SR a SNS Andrej Danko.

 

"V každom štáte, v každom parlamente je elementárna slušnosť byť dôstojne oblečený. Je dôležité, aby boli stanovené pravidlá, ktoré nebudú diskriminačné. A to všetko by malo byť obsiahnuté v etickom kódexe, ktorý bude hovoriť aj o iných veciach," povedal na tohtotýždňovej tlačovej konferencii.

 

O etickom kódexe sa v parlamente nehovorí prvýkrát. V minulom volebnom období mal byť súčasťou novely rokovacieho poriadku, ale vypadol z nej. Vtedajší predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) podotkol, že by ho mal prijať nový parlament.

 

Niekdajší návrh mal prikazovať poslancom správať sa slušne, rešpektovať dobré mravy, neprijímať dary z titulu funkcie či zdržať sa prejavov, ktoré narúšajú osobnú dôstojnosť iných poslancov. Etický kódex hovoril aj o lobingu, stretnutiach poslancov s lobistami a mal pamätať aj na prípadné roztržky v rokovacej sále.

 

Narúšanie rokovania rieši schválená novela rokovacieho poriadku. Umožňuje vykázať poslanca zo sály, ak neuposlúchne, predsedajúci by mohol prerušiť schôdzu. Nasledovať by malo poslanecké grémium. Narúšanie zasadnutia by mohlo byť potrestané aj pokutou.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies