Obliehané sýrske mesto Kobani je pod ťažkou paľbou

NETKY.SK • 3 Október 2014, 14:50 • 2 min
Obliehané sýrske mesto Kobani je pod ťažkou paľbou

LONDÝN - Medzi kurdskými milíciami a militantmi z Islamského štátu postupujúcimi na sýrske hraničné mesto Kobani prebiehajú prudké boje. Korešpondent stanice BBC spoza tureckých hraníc informoval o výbuchoch a dyme stúpajúcom nad budovami pri ostreľovaní.

slovakia

left justify in out

Džihádisti sa už priblížili k mestu na niekoľko kilometrov a to napriek americkým útokom snažiacim sa zastaviť ich dvojtýždňovú ofenzívu. Turecký premiér Ahmet Davutoglu vo štvrtok prisľúbil urobiť všetko pre to, aby odvrátil pád Kobani. Vyjadril sa tak len niekoľko hodín po tom, čo turecký parlament schválil vojenské operácie proti militantom v Iraku a Sýrii, ktorí ohrozujú tureckú bezpečnosť. Zároveň dovolil zahraničným vojakom využívať turecké základne.

 

Strely vypálené bojovníkmi IŠ zasiahli viacero budov vo vnútri Kobani a pozície kurdských milícií na strategicky dôležitom kopci nad mestom v piatok ráno. Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv informovala o intenzívnych bojoch na východe a juhovýchode, kurdskí bojovníci zničili podľa jej údajov dve vozidlá patriace džihádistom. V piatok popoludní sa začali šíriť nepotvrdené správy, že IŠ sa dostal už na predmestia Kobani. Väznený vodca kurdských militantov Abdullah Öcalan vo štvrtok pohrozil, že mierové rokovania medzi Kurdami a Tureckom sa skončia, ak mesto padne. 

 

Odkedy IŠ 15. septembra spustil ofenzívu na dobytie Kobani, utieklo už za hranice viac než 160 000 Sýrčanov, prevažne Kurdov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies