Oblasť zasiahnutú zemetrasením navštívil taliansky prezident Mattarella

NETKY.SK • 3 November 2016, 09:52 • 2 min
Oblasť zasiahnutú zemetrasením navštívil taliansky prezident Mattarella

RÍM - Taliansky prezident Sergio Mattarella navštívil dnes oblasť postihnutú nedávnym silným zemetrasením. V umbrijskej Norcii ubezpečil miestnych občanov o pomoci štátu pri obnove regiónu, informovali tlačové agentúry ANSA a DPA.

slovakia

left justify in out

Ako podľa talianskych médií vyplýva z vyhodnotenia údajov satelitu Sentinel 1 Európskej vesmírnej agentúry (ESA), otrasy zeme zdeformovali zemský povrch na území s rozlohou 600 štvorcových kilometrov.

 

Vedci popisujú oblasť, v ktorej sú evidentné najväčšie zmeny, ako územie elipsovitého tvaru s dĺžkou asi 40 a šírkou asi 15 kilometrov, vyplýva z informácií, ktoré pre talianske médiá poskytol Stefano Salvi z tamojšieho Národného inštitútu pre geofyziku a vulkanológiu (INGV).

 

Na kraji tohto územia klesol zemský povrch o tri centimetre, vo vnútri, napríklad v okolí obce Castelluccio, až o 70 centimetrov. Mimo územie sa povrch o niekoľko centimetrov zvýšil.

 

V nedeľu došlo v Taliansku k najsilnejšiemu zemetraseniu od roku 1980, a to iba asi 30 kilometrov od obce Amatrice, kde si ničivé zemetrasenie s magnitúdou 6,0, ktoré túto oblasť zasiahlo 24. augusta, vyžiadalo 236 obetí na životoch. Opakované otrasy zeme zaznamenali v oblasti už v stredu 26. októbra večer.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona