AKTUALIZÁCIA: Po zemetrasení pri Kurilských ostrovoch zaznamenali polmetrovú cunami

NETKY.SK • 25 Marec 2020, 07:14 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Po zemetrasení pri Kurilských ostrovoch zaznamenali polmetrovú cunami

MOSKVA - Vlnu cunami s výškou 50 centimetrov vyvolalo v stredu silné podmorské zemetrasenie, ktoré zasiahlo oblasť Tichého oceánu blízko severnej časti Kurilských ostrovov. Pre agentúru TASS to uviedol tlačový odbor ruského ministerstva pre mimoriadne situácie.

slovakia

left justify in out

"Výška cunami dosiahla približne 50 centimetrov. Podľa predbežných správ nie sú obete ani škody," informovalo ministerstvo. 

 

Doplnilo, že nebezpečenstvo zatiaľ nepominulo a obyvatelia mesta Severo-Kuriľsk majú zostať v bezpečnej zóne, zriadenej na vyššie položenom území. Z ohrozenej časti pobrežia evakuovali zhruba 400 ľudí.

 

Podmorské zemetrasenie, ku ktorému došlo v stredu o 03.49 h SEČ, malo epicentrum 219 kilometrov juhovýchodne od Severokurilského okresu ležiaceho v Sachalinskej oblasti na ruskom Ďalekom východe.

 

Situáciu analyzujú

Jeho hypocentrum sa nachádzalo v hĺbke 56,7 kilometra.

 

 

Americké centrum varovania pred cunami v súvislosti so silným zemetrasením uviedlo, že situáciu analyzuje, aby bolo možné stanoviť "mieru nebezpečenstva vzniku cunami", napísala agentúra AP.

 

Zatiaľ patria Rusku

Kurilské ostrovy patria Rusku, avšak na ich južnú časť – ostrovy Kunašir, Iturup, Šikotan a Habomajské ostrovy – si robí nároky Japonsko, ktoré ich označuje za svoje Severné teritóriá.

 

 

Tieto ostrovy anektoval v roku 1945 Sovietsky zväz a spor o ne bráni obom krajinám, aby uzavreli mierovú zmluvu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona