Oblasť pátrania po zmiznutom lete MH370 zdvojnásobia, ak ho nenájdu do konca mája

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 11:48 • 2 min
Oblasť pátrania po zmiznutom lete MH370 zdvojnásobia, ak ho nenájdu do konca mája

KUALA LUMPUR - Malajzia dnes oznámila, že oblasť pátrania po nezvestnom lietadle spoločnosti Malaysia Airlines sa rozšíri v Indickom oceáne o ďalších 60.000 štvorcových kilometrov, ak stroj do konca mája nenájdu.

slovakia

left justify in out

Malajzijský minister dopravy Liow Tiong Lai novinárov vrátane tlačovej agentúry AP informoval, že Malajzia, Austrália a Čína, ktoré hľadajú Boeing 777, sú "pátraniu oddané". Lietadlo smerujúce z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizlo vlani 8. marca s 239 ľuďmi na palube.

 

Minister po stretnutí s kolegami z ostatných dvoch krajín uviedol, že zatiaľ prehľadali 61 percent z oblasti pátrania s rozlohou 60.000 štvorcových kilometrov pri západnom pobreží Austrálie. Zvyšnú časť tejto oblasti podľa neho preskúmajú do konca mája.

 

"Ak sa lietadlo nenájde na rozlohe 60.000 štvorcových kilometrov, spoločne sme sa dohodli, že rozšírime pátranie po vraku na ďalších 60.000 štvorcových kilometrov - a to na najpravdepodobnejšiu oblasť nálezu," dodal.

 

Minister tiež uviedol, že obe oblasti budú spoločne pokrývať 95 percent letovej trasy boeingu. Ten počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizol z radarov a vyšetrovatelia neskôr zistili, že stroj urobil niekoľko otáčok a letel úplne opačným smerom, než bol jeho pôvodný cieľ. Nakoniec sa zrútil do Indického oceánu.

 

"Sme si istí, že pátrame v správnej oblasti," vyhlásil austrálsky minister dopravy Warren Truss na tlačovej konferencii s Liowom. "Sme si istí, že máme to najlepšie pátracie vybavenie... ak je lietadlo v tejto oblasti, nájdeme ho," dodal.

 

Truss povedal, že Malajzia a Austrália budú naďalej platiť náklady na nasledujúcu fázu pátrania. On ani ostatní ministri nespresnili, koľko bude stáť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies