Oblasť Havaja postihne tento rok nadpriemerný počet hurikánov

NETKY.SK • 27 Máj 2015, 09:45 • 2 min
Oblasť Havaja postihne tento rok nadpriemerný počet hurikánov

HONOLULU - Tohtoročná hurikánová sezóna v strednej časti Tichomoria prinesie nadpriemerný počet búrok, pretože voda oceánu je teplejšia, upozornil v utorok americký Národný úrad pre oceány a ovzdušie (NOAA).

slovakia

left justify in out

Výkonný riaditeľ hurikánového centra NOAA pre stredné Tichomorie Tom Evans na tlačovej konferencii povedal, že táto prognóza je založená zväčša na súčasnom stave javu nazvaného El Niňo v oblasti. Keď sa otepľuje voda na povrchu oceánu pozdĺž rovníka, povedal, prichádza v priemere viac búrok.

 

"Potvrdil sa (jav) El Niňo - je tam," citovala Evansa agentúra AP. "Máme teplú vodu a počas dlhých uplynulých mesiacov to narastalo." Očakáva sa, že počas hurikánovej sezóny bude El Niňo ďalej posilňovať, dodal.

Táto predpoveď znamená, že Havaj a okolitú oblasť túto sezónu čaká pravdepodobne päť až osem hurikánov. Podľa Evansa je 70-percentná šanca, že ich počet bude vyšší ako normálny.

 

Oblasť postihlo v rokoch 1992 a 1994 vždy 11 hurikánov, čo bol najvyšší zaznamenaný počet od roku 1970. Naopak, v rokoch 1975, 1977 a 1979 nezaznamenali ani jeden hurikán. Vlani sa v regióne vyskytlo päť hurikánov, čo spadá do priemeru štyri až päť hurikánov za rok.

 

Posledný hurikán, ktorý priamo udrel na Havaj, bol v roku 1992 hurikán Iniki. V roku 2014 sa k ostrovu priblížil hurikán Iselle, ale tesne pred vstupom na pevninu zoslabol na tropickú búrku. Dva ďalšie hurikány, Julio a Ana, sa Havaju tesne vyhli.

 

Guvernér Havaja David Ige na utorkovej tlačovej konferencii vyzval ľudí, aby sa v predstihu pripravili na nadchádzajúcu sezónu. "Pripravenosť je to najlepšie, čo môžeme urobiť".

 

Hurikánová sezóna v regióne trvá od 1. júna do 30. novembra. Väčšina tropických cyklón sa podľa NOAA vyskytuje v auguste.

 

Najbližšia tropická búrka, ktorá sa tvorí v centrálnej tichomorskej panve, dostane meno Ela.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona