Oblaky uprostred Mliečnej cesty môžu objasniť vznik galaxií

NETKY.SK • 21 August 2020, 07:28 • 2 min
Oblaky uprostred Mliečnej cesty môžu objasniť vznik galaxií

V strede Mliečnej dráhy, kde sa nachádza masívna čierna diera Sagittarius A*, našli astronómovia dôkazy o horúcich, teplých a studených plynoch vo vetroch. Tie majú teploty v rozmedzí približne od 500 do 1,1 milióna stupňov Celzia. Experti taktiež informujú o existencii oblakov so studenými plynmi a spochybňujú niektoré názory na procesy v strede našej galaxie.

slovakia

left justify in out

"Vietor v Mliečnej dráhe sa štandardne pripisuje buď nejakému výbuchu súvisiacemu s čiernou dierou alebo vetrom zo supernov alebo hviezd. Nič však nevysvetľuje tieto oblaky," povedala Naomi McClureová-Griffithsová, astrofyzička na Austrálskej národnej univerzite a spoluautorka novej štúdie.

 

img

 

Dôležitý proces

McClureová-Griffithsová poznamenáva, že galaktické vetry sú dôležitým procesom v životnom cykle galaxií a pochopenie toho, čo sa môže diať v centre našej galaxie, môže pomôcť odpovedať na pretrvávajúce otázky o vývoji galaxií.

 

Teleskop APEX

"Máme schválený projekt s Európskou organizáciou pre astronomický výskum na južnej pologuli na teleskope APEX (Atacama Pathfinder Experiment v čilskej púšti), aby sme hľadali ďalšie oblaky. Pri zachytení širšej plochy očakávame, že budeme schopní lepšie pochopiť niektoré fyzikálne procesy," dodala vedkyňa.

 

img


Tzv. Fermiho bubliny, ktoré tvoria vonkajšie hranice galaktického vetra, siahajú asi 50 000 svetelných rokov od okraja Mliečnej cesty. Ak by ste chceli vidieť galaxiu zo vzdialenejšej prespektívy, predstavte si dve futbalové lopty položené jedna na druhej. Medzi nimi sa nachádza pizza (galaxia), ktorá balansuje ich rovnováhu.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Astronomy Cast (@astronomycast),

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies