Objem úverov v eurozóne posilnil najrýchlejšie za takmer štyri roky

NETKY.SK • 26 November 2015, 12:52 • 2 min
Objem úverov v eurozóne posilnil najrýchlejšie za takmer štyri roky

FRANKFURT - Objem úverov poskytnutých v eurozóne v októbri vzrástol najrýchlejším tempom za takmer štyri roky. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnila Európska centrálna banka (ECB). Objem úverov nefinančným firmám sa medziročne zväčšil o 0,6 % po septembrovom raste o 0,1 %.

slovakia

left justify in out

Októbrový rast je najvýraznejší od januára 2012. Objem pôžičiek domácnostiam eurozóny sa v októbri zväčšil o 1,2 % po septembrovom posilnení o 1,1 %. Tiež išlo o najvýraznejší rast od začiatku roka 2012. Slabé poskytovanie úverov firmám spôsobuje problémy ekonomike eurozóny, ale v posledných mesiacoch sa situácia mierne zlepšila. Ukazovatele naznačujú mierne oživenie požičiavania. Čiastočne tomu pomáha program nákupov aktív Európskou centrálnou bankou, na ktorý každý mesiac vynakladá 60 mld. eur.


Banky eurozóny však naďalej držia na jednodňových vkladoch v ECB približne 160 mld. eur. To signalizuje, že dokonca ani negatívne úrokové sadzby a mimoriadne stimuly v oblasti menovej politiky neodblokovali poskytovanie úverov. Očakáva sa, že ECB na budúci týždeň svoju menovú politiku opäť uvoľní, čím sa bude snažiť opäť podporiť poskytovanie úverov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies