Objem prenesených dát mobilnými sieťami sa zvýši desaťnásobne

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 13:06 • 2 min
Objem prenesených dát mobilnými sieťami sa zvýši desaťnásobne

BRATISLAVA - Objem prenesených dát mobilnými sieťami sa v nasledujúcich piatich rokoch zdesaťnásobí. Vyplýva to zo štúdie Cisco Visual Networking Index (VNI) Mobile, podľa ktorej by sa do roku 2019 malo mobilnými sieťami preniesť 292 exabajtov dát (292 miliárd gigabajtov). Ako priblížila štúdia, očakávaných 292 exabajtov v roku 2019 je také množstvo prenesených dát, ako keby si každý obyvateľ planéty denne pustil viac ako dva videoklipy na stránke YouTube, alebo si stiahol 23 obrázkov.

slovakia

left justify in out

V minulom roku sa cez mobilné siete prenieslo podľa zverejnených informácií mesačne 2,5 exabajtov dát. Rok pred tým to bolo len 1,5 exabajtu, čiže o miliardu gigabajtov menej. "Za minulý rok sa tak v mobilných sieťach prenieslo asi 30-krát viac dát ako v roku 2000 v celom internete," konštatuje štúdia. Väčšina prenesených dát v mobilných sieťach, bude v najbližších rokoch pripadať na video. Už v minulom roku tvorilo prehrávanie videa 55 % z celkovej dátovej prevádzky v mobilných sieťach. Priemerný smartfón preniesol vlani mesačne 819 megabajtov, čo je približne o tretinu viac ako v roku 2013.

 

Do mobilných sietí vlani pribudlo takmer pol miliardy zariadení. Počet pripojených zariadení dosiahol 7,4 miliardy, čo je viac ako obyvateľov Zeme. Za týmto rastom je podľa štúdie najmä celosvetový prírastok 439 miliónov smartfónov. Užívateľ smart zariadenia prenesie asi 22-krát viac dát ako užívateľ bežného zariadenia. Za smart zariadenia sa v štúdii považovali všetky mobilné pripojenia s pokročilými multimediálnymi alebo výpočtovými schopnosťami s minimálne 3G konektivitou.

 

Ako ďalej vyplynulo z výsledkov štúdie, jedným z hlavných impulzov pre rast objemu prenesených dát je zvyšovanie rýchlosti pripojenia. Priemerná rýchlosť pripojenia v mobilných sieťach sa zvýšila o pätinu a dosiahla hodnotu 1,68 Mb/s. Už budúci rok by mala priemerná rýchlosť mobilného pripojenia prekročiť 2 Mb/s a o päť rokov by sa mala priblížiť priemerne k 4 Mb/s.

 

Počet tabletov s podporou mobilného pripojenia dosiahol vlani 74 miliónov. Každý z týchto tabletov prenesie približne 2,5-krát viac dát ako priemerný smartfón. "Aktivita užívateľov tabletov sa tak približuje skôr k notebookom. Tých sa do mobilných sietí vlani pripojilo 189 miliónov a preniesli priemerne zhruba 2,6 gigabajtov dát mesačne, čo je približne trojnásobok v porovnaní so smartfónmi," zhodnotila štúdia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies