Objem lízingových obchodov vzrástol za vlaňajšok o 6 %, za viac ako 2,3 miliardy eur

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 13:18 • 2 min
Objem lízingových obchodov vzrástol za vlaňajšok o 6 %, za viac ako 2,3 miliardy eur

BRATISLAVA - Približne 2,399 miliardy eur dosiahla vlani obstarávacia cena predmetov, financovaných prostredníctvom členov Asociácie leasingových spoločností SR (ALS). Predstavuje to medziročný nárast o 6 %.

slovakia

left justify in out

Ako uviedli dnes v Bratislave predstavitelia ALS, išlo o takmer 93.000 nových zmlúv. Z hlavných komodít bolo vlani ťahúňom trhu financovanie vozidiel, zatiaľ čo financovanie strojov, zariadení a technológií pokleslo. Dominantnou komoditou aj naďalej zostávajú osobné automobily s podielom 52 % na celkovom objeme trhu.

 

"Aj keď lízingový trh rástol, dynamika jeho vývoja bola v jednotlivých komoditách rozdielna. Za nárastom financovania firemných áut boli jednak ich vyššie predaje, ako aj dostupné finančné produkty poskytované lízingovými spoločnosťami. Poklesom obchodov však táto komodita trpí v segmente spotrebiteľov. Vo financovaní strojov a zariadení si výrazným poklesom prešlo odvetvie poľnohospodárstva," zhodnotil predseda predstavenstva ALS Pavol Bojanovský.

 

V tomto roku podľa neho možno očakávať pozitívny vývoj už aj v komodite strojov a naďalej priaznivé podmienky vo financovaní firemných vozidiel. Tento vývoj by mala podporovať aj aktuálna konjunktúra v európskej i slovenskej ekonomike.

 

Dominantným zákazníkom lízingových spoločností zostal podnikateľský sektor, ktorého podiel na obrate sa v roku 2016 zvýšil z 85 % na 88 %. Podiel financovania spotrebiteľov analogicky poklesol na 12 %.

 

Z hľadiska finančných produktov mali klienti aj naďalej najväčší záujem o finančný a operatívny lízing, ktorých podiel na nových obchodoch lízingových spoločností tvoril spolu 59 %, čo bolo medziročne o 2 % viac. Zvyšné dve pätiny obchodov financovali klienti lízingových spoločnosti cez úver.

 

Obratovo najsilnejšou komoditou na lízingovom trhu zostalo financovanie osobných a úžitkových vozidiel. Nový objem financovania dosiahol počas uplynulého roka výšku 1,390 miliardy eur, čo bolo medziročne o 15 % viac. Nárast obratu bol ťahaný výlučne záujmom zo strany firiem, podnikateľov alebo živnostníkov, s rastom až o štvrtinu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona