Objem čínskeho kapitálu na Slovensku klesá

NETKY.SK • 8 August 2017, 13:09 • 2 min
Objem čínskeho kapitálu na Slovensku klesá

BRATISLAVA - Objem čínskeho kapitálu upísaného v základom imaní slovenských firiem neustále klesá. Aktuálne na našom trhu sídli 1 383 spoločností, ktoré majú v pozadí vlastníka z Číny, pričom ich počet sa od minulého roku znížil o 17 firiem.

slovakia

left justify in out

V základnom kapitáli majú čínske firmy na Slovensku zainvestovaných 18,5 milióna eur. Dáta vychádzajú z detailnej analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode.

 

„Aj napriek tomu, že sa v médiách objavujú informácie o záujme čínskych podnikov o investície v slovenských firmách, na počte a upísanom kapitáli sa to dosiaľ neodrazilo. Súvisí to s faktom, že plánované investície sa ešte nezrealizovali a rokovania pokračujú, alebo sa v niektorých prípadoch rokovania ukončili,“ spresňuje analytička Bisnode Petra Štěpánová.

 

„Najviac čínskych firiem pôsobilo v slovenských firmách v roku 2011, a to až 1 668, no najviac čínskeho základného imania bolo upísaného práve vlani, viac ako 19 miliónov eur,“ doplňuje Petra Štěpánová.

 

Silnejší, aj keď nie výraznejšie, sú Číňania v Českej republike. Podľa databázy Bisnode vlastnia u našich susedov 2 086 firiem, pričom v základnom kapitáli majú zainvestovaných 21 miliónov eur (5,6 miliardy českých korún). Ich počet v Českej republike však dlhodobo klesá, najviac spoločností tam ovládali naposledy na konci roku 2012 (2 301 firiem).

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona