Objednávateľka vraždy Kuciaka bola na súde už v roku 2010: Vražda kvôli európskym dotáciám!

NETKY.SK • 13 Október 2018, 20:46 • 2 min
Objednávateľka vraždy Kuciaka bola na súde už v roku 2010: Vražda kvôli európskym dotáciám!

Okrem vraždy novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27) figuruje meno údajnej objednávateľky Aleny Zs. ešte v prípade jednej vraždy. V júli 2010 bol zastrelený Laszlo Basternák, kandidát na primátora mesta Hurbanovo, a Alena musela vypovedať na súde.

slovakia

left justify in out

Strelca Štefana Kaluza našli policajti vďaka množstvu stôp, ktoré po sebe zanechal, veľmi rýchlo, objednávateľa vraždy sa ale chytiť nepodarilo. Informoval portál Pravda.sk

 

Alena Zs., Rovnako ako ďalší podozrivý z prípravy vraždy Jána Kuciaka Zoltán A., mala v tom čase veľmi blízko k Basternákovému protikandidátovi Romanovi Ostružlíkovi.

 

Často sa objavovala na jeho predvolebných mítingoch, keď kvôli Basternákovej vražde vypovedala na súde, povedala, že Ostružlíkovu kampaň finančne podporovala. Spočiatku vyšetrovania však figurovala aj ako podozrivá, na jej obvinenia ale chýbali dôkazy.

 

Ako motív pre vraždu vtedajšieho primátora slovenské médiá najčastejšie uvádzajú mestskú kanalizáciu. Keď Laszlo Basternák viedol magistrát, Hurbanova musel vrátiť dotáciu 1,2 milióna eur, ktorú mu poskytla Európska únia na nový systém pre odvádzanie odpadových vôd.

 

V roku 2010 prebiehali voľby do zastupiteľstva, počas ktorých sa pripravovala ďalšia etapa výstavby novej kanalizácie, ktorá mala byť opäť dotovaná z eurofondov. A práve v tom čase sa o projekt začala zaujímať Alena Zs. a snažila sa získať dokumenty, ktoré sa ho priamo týkali.

 

Podľa informácií slovenského denníka Nový Čas už vtedy jazdila autom písaným na človeka z okolia kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera.

 

V Hurbanove sa po voľbách zdržiaval aj Zoltán A., ktorý si v meste otvoril pizzeriu, kvôli ktorej sa dostal do dlhov. Alena Zs. posledných desať rokov nemala zamestnanie, štátu dokonca dlhovala vysoké sumy na daniach. Napriek tomu žila životom na vysokej nohe, vozila sa luxusnými automobilmi a podľa mnohých svoju dcéru rozmaznávala drahými darčekmi.

 

Alena Z. obvinená z objednania vraždy Kuciaka († 27): Žila v luxuse, no roky vraj nepracovala!

 

Úlohu v tomto nepomere medzi príjmami a kvalitou života pravdepodobne zohral práve Marián Kočner, s ktorým podľa informácií médií Alena udržiavala milenecký pomer.

 

O Kočnerovi sa špekuluje ako o hlavnom objednávateľovi vraždy Jána Kuciaka, ak by to tak skutočne bolo, Alena Zs. by v úkladnej vražde hrala úlohu "obyčajného" sprostredkovateľka, podobne ako už spomínaný Zoltán A.

 

Kočner sedí od tohtoročného júna vo väzbe pre podozrenie z falšovania zmeniek v hodnote skoro dvoch miliárd korún. K vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej došlo tento rok vo februári. Alena Zs. si ju mala objednať cez sprostredkovateľa Zoltána A. u bratrancov Tomáša Sz. a Miroslava M.

 

Dvojica mala za vykonanie zločinu inkasovať 50-tisíc euro plus ďalšie, zatiaľ nešpecifikovanú sumu. Zoltán A. mal za sprostredkovanie vraždy dostať 20-tisíc eur vo forme odpustenia dlhu. Podozrivým hrozí doživotie.

 

Kuciakova vražda bola spáchaná chladnokrvne a profesionálne



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies