Objavom roka nie iba pre nás, ale pre celý slovenský šport, bol určite Ján Volko

NETKY.SK • 1 December 2017, 11:30 • 2 min
Objavom roka nie iba pre nás, ale pre celý slovenský šport, bol určite Ján Volko

BRATISLAVA - Prezidenta Slovenského atletického zväzu (SAZ) Petra Korčoka v roku 2017 potešilo niekoľko pozitívnych udalostí, na ktorých sa aktívne podieľali športovci zo Slovenska. Podľa neho sme prežili rok, počas ktorého sa slovenská atletika postupnými krokmi výsledkovo posunula dopredu, hoci práve v tomto športe dochádza aktuálne k výmene generácií.

slovakia

left justify in out

„Samozrejme, tento trend sme už v našom športe čakali a mysleli sme si, že nám to bude dlhšie trvať. Túto výmenu generácií sme plánovali na viac rokov. Chceli sme ju robiť postupne a systematicky,“ tvrdil 43-ročný Peter Korčok.

Prvý muž slovenskej atletiky priznal, že Volko a spol. ho svojimi výkonmi milo prekvapili. „Pri tejto generačnej výmene sa čoraz viac hlásia o slovo a do reprezentácie prichádzajú mladí, mimoriadne talentovaní športovci. Za všetkých spomeniem šprintéra Jána Volka. To je objav nie iba našej atletiky, ale celého slovenského športu,“ upozornil Peter Korčok a pokračoval:

 

„Pre nás je potešujúce, že Volko dokázal dosahovať výnimočné výsledky počas celého roka. Všade, kde súťažil. Popri ňom na seba upozornili aj ďalší mladí športovci, ktorí dosiahli medailové úspechy, napríklad Gabika Gajanová a Andrej Paulíny. To sú všetko výsledky, ktoré nás napĺňajú optimizmom. Ich úspechy sú prísľubom do budúcnosti.“

K pozitívnym okamihom tohto súťažného ročníka, na ktorý šéf SAZ chcel upozorniť, patrí aj nečakaný postup slovenskej atletiky v rámci ME družstiev. „V Tel Avive sme dokázali v rámci súťaže ME družstiev postúpiť z druhej ligy do prvej. To je tiež výnimočný úspech slovenskej atletiky,“ zdôraznil Korčok.

Bývalý päťnásobný majster Slovenska v chôdzi na 50 km priznal, že veľkou výzvou pre funkcionárov mnohých slovenských atletických klubov je organizácia tradičných medzinárodných mítingov a prestížnych podujatí.

 

„Teší ma, že na Slovensku dokážeme už roky organizovať veľké atletické akcie. Napríklad maratóny - Medzinárodný maratón mieru v Košiciach, ČSOB maratón v Bratislave. Takisto dokážeme pripraviť medzinárodný míting P -T - S, Banskobystrickú latku, Dudinskú päťdesiatku. A tento rok prvýkrát v histórii bude Šamorín hostiť majstrovstvá Európy v cezpoľnom behu, čo je pre nás mimoriadne veľká výzva,“ spokojne konštatoval Korčok.

Ako správneho a zanieteného šéfa SAZ ho teší aj súčasný nárast členskej základne v tomto športe. „Atletike sa venuje čoraz viac ľudí, rastú nám počty klubov. Rozrastáme sa po celom Slovensku. A dokážeme zvládnuť aj mnohé výzvy, ktoré okolnosti pred nás postavia. Takže tých pozitívnych príkladov je naozaj dosť,“ s hrdosťou v hlase konštatoval rodák zo Šiah, bývalý chodec banskobystrickej Dukly, účastník troch olympiád a troch majstrovstiev sveta.

„Určite najviac prekvapil Ján Volko. Dosiahol množstvo výnimočných úspechov. Ako prvý šprintér na 100 a 200 metrov dokázal triumfovať v ankete Atlét roka. Ako prvý šprintér zo Slovenska zvíťazil v rámci ME pretekárov do 23 rokov – a ako prvý šprintér z našej krajiny má aj medailu z halových majstrovstiev Európy. Takže on bol najväčším objavom tejto sezóny. A v jeho prípade sa už budem opakovať, že jeho výkony a medaily na veľkých podujatiach potešili nie iba našu atletickú komunitu, ale celý slovenský šport,“ reagoval Korčok .

Peter Korčok definoval aj ambície a očakávania slovenských atletických funkcionárov v budúcom roku 2018. Ako pripomenul, vrchol celej sezóny bude európsky šampionát v Berlíne. Slovensko sa tam chystá poslať väčšiu skupinu mladých atlétov, aby sa generačná výmena mohla posunúť ešte ďalej. „Veľmi si želám, aby sme v Berlíne výsledkami napodobnili európsky šampionát z Zürichu, kde sme boli veľmi úspešní. Mohli by sme tam uspieť s novou vlnou atlétov. To by bol dobrý krok smerom do budúcnosti, smerom k tokijskej olympiáde“ zdôraznil prvý muž slovenskej atletiky, ktorý okrem úspešnej slovenskej reprezentácie túži aj po zlepšených podmienkach pre atlétov a ich trénerov doma.

„Veľmi by ma potešilo, keby sme sa budúci rok posunuli ďalej aj v starostlivosti o kluby, o trénerov a ľudí, ktorí nám pomáhajú vychovávať talentovaných športovcov,“ priznal Peter Korčok a pokračoval: „A bolo by dobré, keby sa nám podarilo presadiť nejaký zmysluplný projekt, ktorý vo všeobecnosti podporí atletiku na Slovensku. Čo mám teraz na mysli? Už dlhšie sa usilujeme presadiť, aby každé krajské mesto malo regulárnu atletickú dráhu. Vyvíjame iniciatívu, aby tento cieľ bol v budúcnosti prioritou nie iba atletickej komunity, ale celého štátu. Aby to bola priorita nás všetkých, ktorí môžeme v tejto oblasti niečo urobiť. To by nám veľmi pomohlo.“
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona