Objavili vzácny filmový záznam prezidenta Roosevelta na invalidnom vozíku

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 18:35 • 2 min
Objavili vzácny filmový záznam prezidenta Roosevelta na invalidnom vozíku

INDIANAPOLIS - Vzácny filmový záznam zachytávajúci amerického prezidenta Franklina D. Roosevelta na invalidnom vozíku objavil profesor z univerzity Franklin College v americkom štáte Indiana. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Záznam tak potvrdzuje tajomstvo, ktoré na verejnosť preniklo až po prezidentovej smrti v roku 1945. Podľa profesora Raya Begovicha ide o osemsekundový šot, ktorý našiel pri výskume v pobočke Správy národných archívov a záznamov (NARA) v štáte Maryland.

Záznam zachytáva Roosevelta na ťažkom krížniku USS Baltimore (CA-68) na námornej základni Pearl Harbor v júli 1944, teda deväť mesiacov pred jeho smrťou. Hoci samotný invalidný vozík nie je na záberoch celkom zreteľný, jeho pohyb áno.

Prezidentská knižnica a múzeum Franklina D. Roosevelta, ako aj NARA uviedli, že ide o unikátny historický dokument. Prezident totiž v roku 1921 prekonal obrnu a počas celého funkčného obdobia v rokoch 1933–1945 sa neobjavil na verejnosti na invalidnom vozíku. Podľa múzea fotoreportéri Rooseveltovi pomáhali skrývať jeho hendikep.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona