Objavili vrak britskej polárnej výskumnej lode z 19. storočia

NETKY.SK • 10 September 2014, 07:48 • 2 min
Objavili vrak britskej polárnej výskumnej lode z 19. storočia

TORONTO - Vrak jednej z dvoch britských výskumných lodí, ktoré sa pred vyše 160 rokmi stratili v Severnom ľadovom oceáne, objavili v nedeľu kanadskí bádatelia. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie kanadského premiéra Stephena Harpera.

slovakia

left justify in out

Plachetnice HMS Erebus a HMS Terror boli v roku 1844 vybavené lodnou vrtuľou a o rok neskôr sa zúčastnili arktickej výpravy pod velením britského výskumníka Johna Franklina. Obe sesterské plavidlá však počas expedície uviazli v ľade pri Ostrove kráľa Williama a posádka ich opustila.
      

Podľa vyjadrenia Harpera zatiaľ nie je jasné, o ktorú z dvojice lodí ide. Obrazový materiál, ktorý vyhotovilo podmorské pátracie zariadenie, však poskytuje dostatočné informácie na identifikáciu. Franklin sa so svojou 128-člennou posádkou pokúšal objaviť severozápadnú námornú cestu cez Severný ľadový oceán, ktorá spája Atlantik s Pacifikom. Zmiznutie lodí vyvolalo rozsiahlu záchrannú akciu, ktorá trvala v rokoch 1848-1859 a vyústila v objavenie tohto dlho hľadaného prejazdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona