Objavili sto skíc a obrazov z Caravaggiovej mladosti

NETKY.SK • 6 Júl 2012, 21:48 • 2 min
Objavili sto skíc a obrazov z Caravaggiovej mladosti

Objavili sto skíc a obrazov z Caravaggiovej mladosti - Zaujímavosti Dvaja talianski umeleckí historici tvrdia, že na hrade Sforzesco v Miláne objavili približne sto skíc a obrazov talianskeho barokového maliara Caravaggia. Zrejme ide o diela z raného obdo

slovakia

left justify in out

img

Dvaja talianski umeleckí historici tvrdia, že na hrade Sforzesco v Miláne objavili približne sto skíc a obrazov talianskeho barokového maliara Caravaggia. Zrejme ide o diela z raného obdobia, keď v tomto meste študoval u maliara Simona Peterzana. Maurizio Bernardelli Curuz a Adriana Conconi Fedrigolli ich totiž našli práve v kolekcii obrazov jeho žiakov. Podľa Curuzových slov identifikovali Caravaggiovu "silnú, rýchlu ruku a tváre, telá a scény, ktoré neskôr používal." Pre denník La Repubblica tiež dodal, že predsa nie je možné, aby maliar po sebe nezanechal žiadne dielo z rokov 1584 až 1588.

Mesto Miláno, ktoré obrazy vlastní, sa k objavu vyjadruje zdržanlivejšie. "Tie obrazy tam vždy boli, no nikdy ich nespájali s Caravaggiom," uviedla pre agentúru AFP hovorkyňa milánskej mestskej rady Elena Conenna. "Budeme veľmi šťastní, ak zistíme, že je to pravda. Ale je to zvláštne, neboli schované, boli verejne prístupné," dodala. Hodnotu obrazov odborníci odhadujú na vyše 860 miliónov dolárov (v prepočte približne 693 miliónov eur).

Michelangelo Merisi da Caravaggio sa narodil pravdepodobne 29. septembra 1571 v obci Caravaggio neďaleko Milána a od roku 1591 pôsobil v Ríme. Pre jeho diela je charakteristická kombinácia naturalizmu v spojení s dramatickým využívaním svetla a tieňov, známym ako chiaroscuro. Bol však známy aj svojím divokým životným štýlom, ktorého súčasťou boli aj pouličné bitky. Počas jednej z týchto bitiek v roku 1606 údajne zabil svojho modela Ranuccia Tommasoniho. Posledné roky svojho života preto strávil na juhu Talianska a na Malte, kde sa skrýval pred zatknutím. V júli v roku 1610, keď mu povolili vrátiť sa do Ríma, priplával Caravaggio do prístavu Porto Ercole, ktorý je dnes súčasťou toskánskeho mestečka Monte Argentario. Hneď po pristátí ho však omylom zatkli. Keď ho prepustili, chcel pokračovať v ceste, ale loď medzitým odplávala. Počas čakania na ďalšiu loď pravdepodobne dostal úpal a vo veku 39 rokov zomrel. Podľa vedcov k tomu prispel aj fakt, že jeho organizmus bol oslabený syfilisom. Jeho pozostatky pochovali do neoznačeného hrobu na miestnom cintoríne, odkiaľ ich v roku 1956 exhumovali a následne uložili do krypty kostola v Monte Argentario.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona