Objavili portrét Shakespeara vytvorený za jeho života

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 15:12 • 2 min
Objavili portrét Shakespeara vytvorený za jeho života

LONDÝN - Jediný známy portrét britského spisovateľa a dramatika Williama Shakespeara vytvorený počas jeho života objavili na titulnej stránke knihy o botanike z roku 1598.

slovakia

left justify in out

Vyobrazenie autora známych divadelných hier i sonetov je jedným zo štvorice portrétov nachádzajúcich sa v publikácii The Herball or Generall Historie of Plantes. Doteraz kresby považovali za dielo fantázie ilustrátora Williama Rogersa.

 

Rozlúštiť identitu Shakespeara a ďalších zobrazených mužov sa podarilo britskému botanikovi a historikovi Markovi Griffithsovi. Pri skúmaní obrázkov rytín 1484-stranovej knihy dekódoval symboliku dekoratívnych znakov nachádzajúcich sa na ilustráciách. Išlo napríklad o heraldické motívy či rastliny. Shakespeare na obrázku drží v ruke korunkovku a kukuricu, čo podľa Griffithsa naznačuje jeho báseň Venuša a Adónis a tiež hru Titus Andronicus. Okrem toho stojí postava na podstavci znázorňujúcom šifru. Vďaka jej prelomeniu sa Griffithsovi podarilo potvrdiť, že muž na obrázku je slávny dramatik. "Takto Shakespeare vyzeral, zobrazený podľa skutočnosti v najlepších rokoch," uviedol Griffiths, ktorého objav je výnimočný preto, že všetky doteraz známe portréty Shakespeara vznikli až po jeho smrti. 

 

"Najprv som sťažka mohol uveriť tomu, že niekto taký známy, taký všeobecne známy, by sa mohol skrývať na takom otvorenom mieste tak dlho," povedal Griffiths. Ostatní vyobrazení muži sú podľa neho autor knihy, botanik John Gerard, flámsky lekár Rembert Dodoens a britský kráľovský pokladník Lord Burghley. 

 

William Shakespeare sa narodil v roku 1564, pričom presný dátum nie je známy. Z toho dôvodu jeho narodenie tradične oslavujú 23. apríla. Medzi Shakespearove najznámejšie dramatické diela patria Veselé panie windsorské, Mnoho kriku pre nič, Sen noci svätojánskej, Kupec benátsky, Skrotenie zlej ženy, Coriolanus, Rómeo a Júlia, Macbeth, Hamlet, Kráľ Lear, Othello, Antonius a Kleopatra a ďalšie. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona