Objavili nový druh malého hrubohlavého dinosaura

NETKY.SK • 9 Máj 2013, 11:16 • 2 min
Objavili nový druh malého hrubohlavého dinosaura

BRATISLAVA - Kanadskí vedci na čele s Davidom Evansom z University of Toronto popísali nový rod a druh hrubohlavého dinosaura, ktorého nazvali Acrotholus audeti. Ten žil pred približne 85 miliónmi rokov, a je tak najstarším známym zástupcom čeľade Pachycephalosauridae zo Severnej Ameriky a pravdepodobne aj na celom svete.

slovakia

left justify in out

Fosílne pozostatky tohto dinosaura objavili paleontológovia na juhu kanadskej provincie Alberta. Acrotholus audeti dorastal do veľkosti väčšieho psa, vážil približne 40 kilogramov a pohyboval sa na dvoch končatinách. Jeho lebku tvorili kosti s hrúbkou približne desať centimetrov. "Zaujímavé na tomto dinosaurovi je to, že ide o najstaršieho známeho pachycephalosaura v Severnej Amerike a možno aj na celom svete. Pomáha nám tak lepšie pochopiť anatómiu a tiež aj celkovú evolúciu tejto skupinu dinosaurov," uviedol Evans, ktorý spolu s kolegami zverejnil svoj objav v časopise Nature Communications. 

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies