Objavili najväčšieho dinosaura, aký kedy chodil po Zemi. Tipnete si koľko vážil?

NETKY.SK • 10 August 2017, 10:42 • 2 min
Objavili najväčšieho dinosaura, aký kedy chodil po Zemi. Tipnete si koľko vážil?

CHUBUT - Dinosaur, ktorý kráčal na Zemi pred 100 miliónmi rokov bol ťažší ako boeing či raketoplán.

slovakia

left justify in out

img

Foto: Pixabay

 

Kus jeho kostry objavil v roku 2012 pastier v argentínskej provincii Chubut. Pod lupu si ho potom zobrali paleontológovia, ktorí ho poskladali, pomerali a odhalili spôsob jeho dávneho života.

 

Obor patrí do skupiny titanosaurusov a dostal pomenovanie podľa oblasti, kde bol nájdený, Patagotitan mayorum. Bol dlhý 37 metrov, vysoký 6 metrov v lopatkách, jedno jeho stehno meralo neuveriteľných 2,37 metra a vážil 76 ton.

 

img

 

img

Foto: Egidio Feruglio / Museum Of Palaentology

 

Patagotitan mayorum sa živil rastlinami a patril k dlhokrkým obrom. Prečo v Patagóny narástol až do takýchto rozmerov? Vedci sa domnievajú, že príčinou mohla byť výdatná strava. Veľkosť ho zároveň chránila voči útokom predátorov. Čím väčší boli, tým menej si na nich trúfli.

 

Diego Pol z paleontologického múzea Egidio Feruglio v Argentíne a spoluautor štúdie si myslí, že napriek svojej veľkosti, to bol jemný obor. "Nemyslím si, že sú strašidelní," povedal. "Boli to pravdepodobne masívne a veľmi pomaly sa pohybujúce zvieratá."

 

Patagotitan mayorum je tak veľký, že sa jeho kostra v newyorskom múzeu ani nevošla do jednej haly a jeho hlava trčí na chodbu.

 

Väčší dinosaur už po Zemi pravdepodobne nechodil. Odborníci pripúšťajú, že niečo väčšie síce mohlo existovať ale sú k tomuto maximu veľmi blízko.

 

 

Pred objavením Patagotitana mayoruma sa vedci domnievali, že najväčším dinosaurom na svete bol Argentinosaurus, tiež zo skupiny titanosaurusov.

 

Štúdia, ktorú vykonali Pol a Carballido, bola uverejnená v časopise Proceedings of Royal Society B: Biological Sciences v utorok.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies